Prodata svega jedna od 690 garaža

Danijela Stokanić
Prodata svega jedna od 690 garaža

Banjaluka - Gradska uprava je u toku prošle godine prodala jednu od ukupno 690 garaža, koliko ih trenutno ima u vlasništvu. Ostvaren je prihod od 11.360 KM.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, trenutno se u postupku prodaje nalazi još 47 garaža, za koje se prijavilo 150 zainteresovanih. Grad je ove garaže ponudio na prodaju još u decembru prošle godine.

- Međutim, u 2012, 2013. i 2014. godini prodato je 187 garaža. Novac od prodaje nekretnina, u ovom slučaju garaža, koristi se za finansiranje obaveza grada, uređenje gradskog građevinskog zemljišta i za trajno rješavanje stambenog pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida - rekli su u Gradskoj upravi.

Prema riječima ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, cijene svih nekretnina su u stagnaciji, tako da je teško prodati nešto što na tržištu ima manju vrijednost nego ranije.

- Recimo, cijene garaža od prije dvije-tri godine su bile realne i tad ih je bilo moguće prodati. Međutim, kako su godine odmicale i cijene garaža su mijenjane, što grad očigledno nije pratio ili nije prepoznao kao potrebu - rekao je Pavlović.

Dodao je da je, pored toga, sve manje kupaca garaža zbog teške finansijske situacije, jer se stanovnici sve više na neki način suzdržavaju od nepotrebnog trošenja novca. 

- U gradu ima sve više vozila, a sve manje novca. Za nekog ko vozi automobile od 5.000 do 6.000 KM, a to je većina stanovnika, garaža od 12.000 KM je preskupa. Garaža se isplati vozaču koji ima skupocjeniji automobil, ali danas je malo takvih - istakao je Pavlović.

Takođe, jedan od problema predstavlja i mogućnost uknjižavanja garaža, jer da bi neko uknjižio ovu nekretninu kao svoje vlasništvo, mora imati uredne papire, što košta i zahtijeva puno vremena.

Stanovnik Ravnogorske ulice u naselju Nova varoš Milenko Stojčić kaže da za kupovinu garaže nema novca, te da će svoje vozilo i ubuduće držati pod vedrim nebom.

- Nikako mi se ne isplati da kupim garažu, koju ne mogu naći ispod 10.000 maraka, za automobil koji je tri puta jeftiniji. Isplativije mi je zamijeniti auto, jer garaža je danas postala luksuz - istakao je Stojčić.

Lokacije

Garaže kojima grad trenutno raspolaže nalaze se u gotovo svim urbanim dijelovima grada.

Te garaže locirane su u naseljima Borik, Obilićevo, Starčevica, Centar dva, Nova varoš, Kočićev vijenac kao i na Bulevaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana