Problemi đaka Osnovne škola Sveti Sava na Laušu: Fizičko u sali tek od šestog razreda

Danijela Stokanić
Problemi đaka Osnovne škola Sveti Sava na Laušu: Fizičko u sali tek od šestog razreda

Banjaluka - Časove fizičkog vaspitanja u sali, jednog od najomiljenijih predmeta među osnovcima, učenici Osnovne škole "Sveti Sava" na Laušu osjete tek kada krenu u šesti razred. Razlog je neadekvatna fiskulturna sala, koja je premala za 1.318 učenika.

- Naši učenici do petog razreda časove fizičkog vaspitanja održavaju u učionici, holu ili na vanjskom igralištu. Sadašnja sala iz davne 1969. godine napravljena je za potrebe 800 đaka, koliko ih je tada pohađalo nastavu. Danas, u 21. vijeku, mi imamo problem da djecu tek u šestom razredu prvi put uvedemo u fiskulturnu salu, a najbitnije faze razvoja učenika su od prvog do petog razreda, kad je riječ o ovom predmetu. Veća i modernija sala je prijeka potreba - priča direktor škole Miroslav Popržen.

Prema njegovim riječima, za novu fiskulturnu salu postoji sva potrebna dokumentacija još iz 2007. godine.

- Sala je planirana uz samu školu. Nažalost, taj dio projekta nikad nije realizovan, zbog teške finansijske situacije. Ponovo smo aplicirali kod Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske - rekao je Popržen.

Dodao je da od nadležnog ministarstva imaju obećanje da će u 2016. godini, ako bude ikakve mogućnosti, Vlada RS u budžetu planirati novac za izgradnju sportske dvorane.

- Riječ je o sali koja bi zadovoljila potrebe ne samo škole nego i ostalih mještana ovog naselja, koje ima 30.000 stanovnika. Nemamo nijedan objekat sličnog tipa, ni za javna okupljanja ni za potrebe škole - istakao je Popržen.

Po već postojećoj projektnoj dokumentaciji za ove namjene bi trebalo oko 2,5 miliona maraka.

- Izgradnjom dvorane imali bismo optimalne uslove za sve vidove nastave - istakao je Popržen.

Prema njegovim riječima, neophodno bi bilo zamijeniti stolariju na starom dijelu ove škole, koja nije mijenjana otkad je škola napravljena 1969.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da su u proteklom periodu za dogradnju i sanaciju OŠ "Sveti Sava" izdvojili 1,7 miliona maraka, a grad 2,4 miliona maraka.

- Kada primimo zahtjev OŠ "Sveti Sava", razmotrićemo njegovu opravdanost i zauzeti stav - kazali su u Ministarstvu.

Klizalište

Učenici ove osnovne škole u narednom periodu imaće priliku da se oprobaju i u klizanju. Na igralištu je trenutno postavljeno klizalište.

- Za vrijeme časa fizičkog vaspitanja svi učenici naše škole imaće obuku iz klizanja, koju će sprovoditi stručna lica. Klizalište je postavljeno zahvaljujući razumijevanju ljudi Zabavnog parka "Lorena" - rekao je Popržen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana