Problem sa alkoholizmom imaju i školarci: Prva pijanstva već sa deset godina

Ilijana Božić
Problem sa alkoholizmom imaju i školarci: Prva pijanstva već sa deset godina

Banjaluka - Opijanje predstavlja ozbiljan društveni problem, a alarmantno je da se starosna granica kod alkoholičara stalno smanjuje, pa tako sa čašicom problem imaju čak i desetogodišnjaci.

Načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nera Zivlak-Radulović kazala je “Glasu Srpske” da se klubu obraćaju za pomoć najčešće stariji od 40 godina, ali da se starosna granica stalno spušta.

- Posljednjih godina sve češće se srećemo sa mlađim alkoholičarima, a što ranije krenu piti, teže su i posljedice. Prve konzumacije alkohola, nažalost, počinju već sa 10, 11 godina. Naši najmlađi članovi imaju oko 30 godina - kazala je Zivlak-Radulović.

Dodala je da trenutno kroz program prolazi oko 30 alkoholičara, te da zavisnici najčešće dolaze pod pritiskom porodice, zakona ili zbog narušenog zdravstvenog stanja. 

- Rad sa njima uglavnom počinje kad su već oštećeni vitalni organi, narušeno psihičko, profesionalno i porodično funkcionisanje. Zavisnici ne dolaze na liječenje, jer se bolest sporo razvija, pa se ne osjeti prelaz između društveno prihvatljivog konzumiranja alkohola i razvoja bolesti - istakla je Zivlak-Radulović, koja je i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara.

Dodala je da društvo toleriše opijanje do krajnjih granica, te da kod zavisnika postoji strah da će ih okolina žigosati.

- Svijest o ovom poroku u našem okruženju nije dovoljno razvijena, čak se može reći da je na izuzetno niskom nivou. Alkoholičari se boje kada čuju da bi trebalo da se liječe u psihijatrijskim ustanovama. Naša kultura bi trebalo da podrži one koji shvate da im je liječenje potrebno - kazala je Zivlak-Radulović.

Istakla je da je na liječenju više muškaraca nego žena.

- Kod nas i u svijetu se odnos između muškaraca i žena koji piju smanjio. Nekada je bilo 15 muškaraca na jednu ženu. Danas je taj odnos tri muškarca na jednu ženu - istakla je Zivlak-Radulović.

U Klubu liječenih alkoholičara za 13 godina pomoć je potražio veliki broj Banjalučana koji su rješenje svakodnevnih problema pokušavali naći na dnu čašice. 

Bivši alkoholičar, koji nije želio da mu navodimo ime, kazao je da na prvu terapiju nije otišao svojom voljom.

- Nisam išao kod doktora, jer sam smatrao da nemam problem. Mislio sam da mogu uvijek da prestanem sam da pijem, te da svi oko mene preuveličavaju taj problem. O bolnici nisam ni razmišljao, jer bi to značilo da nisam normalan i ljudi bi o meni svašta pričali - ispričao je ovaj bivši alkoholičar.

Ovaj izliječeni alkoholičar je rekao da ga je porodica natjerala da se javi stručnim licima.

- Spasili su mu život, jer su me natjerali da se javim u Klub liječenih alkoholičara, zbog čega sam im veoma zahvalan - ispričao je ovaj bivši alkoholičar.

 

Tim za pomoć 

Nera Zivlak-Radulović kazala je da se njihovom timu za pomoć mogu obratiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali da se usluge u zdravstvenoj ustanovi naplaćuju.

- Liječenje u klubu traje od tri do pet godina. Oni koji završe program mogu da napuste klub i nastave apstinenciju samostalno. Jedni dolaze kao dio vaninstitucionog tretmana, a drugi u grupu podrške koja je u sastavu ambulantno-polikliničkog tretmana - kazala je Zivlak-Radulović. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana