Privatno obezbjeđenje uskoro i u školama

Danijela Stokanić
Privatno obezbjeđenje uskoro i u školama

Banjaluka - Bezbjednosna situacija na području grada je, posebno kad su u pitanju vaspitno obrazovne ustanove, kao i ostala mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, na zadovoljavajućem nivou. Bezbjednost učenika u narednom periodu, biće još veća, a moguće je i uvođenje privatnih agencija za bezbjednost u škole.

Zaključeno je ovo juče na zajedničkom sastanku u Gradskoj upravi, gradonačelnika Slobodana Gavranovića sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola, Centra javne bezbjednosti, "Vodovoda", Univerziteta i Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. 

Prema riječima Gavranovića, bio je to drugi sastanak ovog tipa, a sve kako bi bezbjednost građana bila na što većem nivou, posebno zbog predstojećih praznika.

- Bezbjednost najmlađih stanovnika grada je na prvom mjestu. Razlog pojačane bezbjednosti u gradu su, između ostalog, teroristički napadi u Zvorniku, Parizu i drugim mjestima - rekao je Gavranović.

Dodao je da je cilj terorista da unesu nemir, strah i paniku među stanovništvo kako bi izbjegavali manifestacije i druga masovna okupljanja.

-  Međutim, mi mislimo obrnuto. Pojačanim mjerama treba da odgovorimo na te potencijalne opasnosti spremnošću da se sa njima suočavamo, te da brižno i temeljito organizujemo sve skupove u skladu sa propisima - istakao je Gavranović.

Načelnik CJB Banjaluka Boško Pandža istakao je da o bezbjednosti treba da brinu svi.

- Sve ćemo učiniti kako bismo animirali rukovodioce ustanova, preduzeća i institucija da povećaju nivo samozaštite, s obzirom na to da policija ne može biti na svakom mjestu. Policija pruža pomoć i obilazi ustanove, institucije i objekte od vitalnog značaja - rekao je Pandža, dodajući da je pojačano prisustva policije na terenu vidljivo.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Mišljenović rekao je da je sastanak bio veoma koristan za podizanje nivoa mjera za bezbjednost u školama.

- Međutim, mi smo već određene aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem u školama sproveli na zahtjev Ministarstva prosvjete i naše samostalne procjene. Stanje je dobro i sve škole su na ulaze pored đaka postavile i odrasle osobe - rekao je Mišljenović.

Takođe, na ovom sastanku je bilo riječi i o lažnoj dojavi o postavljenoj bombi u OŠ "Zmaj Jova Jovanović". Direktor ove škole Dijana Bogdanović istakla je da su zbog lažne dojave  roditelji učenika ove obrazovne ustanove predložili angažovanje neke od privatnih agencija za obezbjeđenje.

- Na njihov zahtjev sam zatražila ponude od tri Agencije, koje su proslijeđene predsjedniku Savjeta roditelja. Cijena je do šest KM po satu. Konačna odluka će biti donesena iduće sedmice - rekla je Bogdanovićeva, dodajući da ova škola ima i video nadzor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana