Privatna ložišta povećavaju zagađenost

A. J.
Privatna ložišta povećavaju zagađenost

Banjaluka - Republika Srpska suočava se sa velikim ekološkim problemima, a u Institutu za zaštitu i ekologiju kao glavni uzrok navode visoku zagađenost vazduha.

Stanje životne sredine nije na zavidnom nivou, čemu svjedoče i određeni parametri kvaliteta vazduha koji u zimskom periodu odstupaju od graničnih vrijednosti.

- Zbog povećanog sagorijevanja fosilnih goriva, usporenog saobraćaja, loših vremenskih prilika i industrijske proizvodnje u zimskim danima dolazi do većeg aerozagađenja - kaže direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Predrag Ilić i dodaje da Banjaluka prednjači po zagađenosti vazduha u RS.

U Hidrometeorološkom zavodu RS kažu da se mjerenje kvaliteta vazduha vrši u pet gradova Srpske - Banjaluci, Bijeljini, Brodu, Ugljeviku i Gacku.

Iz Termoelektrane "Ugljevik", koja je zadužena za monitoring vazduha, za tu opštinu poručuju da posljednjih dana nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti emisija i da je kvalitet vazduha nepromijenjen u odnosu na prethodne godine.

U opštini Bijeljina nemaju relevantne podatke o stanju kvaliteta vazduha, ali naglašavaju da je zbog povećanja individualnih ložišta izvjesno veće zagađenje.

- Po mjerenjima iz prošlog mjeseca najveća zagađenost zabilježena je u jutarnjim i večernjim časovima, koja je iznad granica optimalne - tvrdi inspektor ekologije u opštini Bijeljina Biljana Mačković.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić kaže da visok stepen zagađenosti nepovoljno utiče na zdravlje ljudi, a posebno kada su u pitanju respiratorni organi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana