Pripreme za manifestaciju u čast velikom piscu i narodnom tribunu: Običajima oživljavaju Kočićevo ognjište

Aleksandra Todorović
Pripreme za manifestaciju u čast velikom piscu i narodnom tribunu: Običajima oživljavaju Kočićevo ognjište

BANjALUKA - S ciljem oživljavanja Kočićevog ognjišta pripremljen je poseban kulturno-umjetnički program koji će u okviru 56. Kočićevog zbora biti održan na ognjištu u Stričićima, gdje se rodio narodni tribun i pisac Petar Kočić.

Upravo najznačajniji dio ovogodišnje manifestacije biće održan na Kočićevom ognjištu, koje čini pet objekata, rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, dvije zgradice i ambar.

U saradnji sa Muzejom Republike Srpske u protekle četiri godine od ovih pet uređena su tri objekta i ove godine biće oživljeni običajima iz Kočićevog vremena.

Namjera Gradske uprave je da u saradnji sa drugim ustanovama i organizacijama oživi Kočićevo ognjište, da bi se ono pozicioniralo kao turistički lokalitet.

- Ovo je veliki kulturni i turistički potencijal i potrudićemo se da ga oživimo da bi Kočićevo ognjište bilo posjećeno, ne samo tokom avgusta, kada se održava Kočićev zbor, nego i tokom godine. Zato je i okosnica ovogodišnje manifestacije u čast velikom književniku upravo program, kao i izgled i oživljavanje ognjišta u Stričićima, na kojem će biti organizovani brojni sadržaji - kazala je šef Tima za komunikaciju Gradske uprave Tanja Vukomanović.

Dodala je i da će cijeli prostor biti dodatno oplemenjen u duhu Kočića te da je centar Banjaluke već uređen motivima sa Zmijanja.

Kako je predviđeno, kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu biće priređen 29. avgusta u 10.30 časova u saradnji Gradske uprave i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženja književnika Republike Srpske.

Oživljavanje ognjišta simbolično će početi paljenjem vatre na Kočićevom ognjištu. Nakon toga će uslijediti kulturno-umjetnički program, u kojem će učestvovati Akademsko kulturno-umjetničko društvo “Veselin Masleša”, a nastupiće muška i ženska pjevačka grupa, koje će izvesti splet narodnih pjesama, folklorna grupe koja će izvesti “Pastirske igre” sa Zmijanja, dok će program završiti nastupom “Maslešine” dječije folklorne grupe. U programu će učestvovati i pjesnici koji će govoriti svoje stihove.

Tri lokacije

Kočićev zbor, 56. po redu, biće održan od 23. do 29. avgusta na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu. Svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije biće upriličeno 23. avgusta, u 20 časova, u parku “Petar Kočić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana