Priprema za školu od 2020. i u privatnim vrtićima?

Ilijana Božić
Priprema za školu od 2020. i u privatnim vrtićima?

BANjALUKA - Roditelji mališana koji dogodine kreću u prvi razred osnovne škole, a nisu pohađali vrtić, mogu da prijave djecu u program pripreme za školu do 25. oktobra.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla za”Glas Srpske” da bi program trebalo da počne 2. marta 2020. godine te da će trajati tri mjeseca.

- Zahtjevom, koji smo uputili gradu, molimo da roditelji budu oslobođeni od plaćanja. Program će trajati tri sata dnevno u vremenu od 17 do 20 časova svakog radnog dana - rekla je Kurtinovićeva te dodala da je taj zahtjev u razmatranju.

Ona je istakla da je program namijenjen djeci koja iz različitih razloga nisu pohađala neki od vidova predškolskog vaspitanja i obrazovanja te za mališane iz socijalno ugroženih porodica.  

- Program se bavi svim aspektima razvoja, ali je poenta da se djeca socijalizuju i oslobode straha od kolektivnog boravka u školi. To podrazumijeva vaspitno-obrazovni vid, preventivno zdravstveni i socijalni vid, odnosno sve aspekte razvoja - rekla je Kurtinovićeva.

Ona je istakla da sa djecom rade diplomirani vaspitači i da  Ministarstvo prosvjete i kulture RS finansira program koji se sprovodi u svim lokalnim zajednicama.

- U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje do sada smo imali otprilike 16 grupa, ali program se organizuje i u pojedinim osnovnim školama. Novina je što će se program možda sprovoditi i u privatnim vrtićima - rekla je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da se još ne zna tačan broj vrtića u kojima će biti organizovan program te da  će  se realizovati u vrtićima u kojima je bio i prošle godine. 

- Moramo voditi računa o prostornim mogućnostima, potrebama i broju prijava. Obično se program realizuje u osam velikih objekata - rekla je Kurtinovićeva.

Sanjin Buzadžija, iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova, istakao je da je Ministarstvo obavijestilo privatne vrtiće da do 31. oktobra organizuju i sprovedu proceduru za prikupljanje informacija o broju djece koja bi u privatnom sektoru pohađala program. 

- U fokus stavljamo mališane. Cilj nam je da budu odobrene subvencije kako bi svako dijete moglo da boravi u predškolskoj ustanovi, bilo privatnoj ili državnoj - rekao je Buzadžija. 
 

Starija grupa

Sanjin Buzadžija je istakao da su zahtijevali prošle godine da se definiše program pripreme pred polazak u školu. 

- Nema potrebe da djeca koja već idu u vrtić izlaze iz starijih grupa da bi se upisivali u program pripreme za školu. Bitno je naglasiti da se radi o istom programu s tim što je program pripreme za školu namijenjen za djecu koja nikad nisu išla u vrtić kako bi se pripremila za narednu fazu vaspitanja i obrazovanja - rekao je Buzadžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana