Prioriteti konstituisanje skupštine i novi budžet grada Banjaluke

Vesna Popović
Prioriteti konstituisanje skupštine i novi budžet grada Banjaluke

Banjaluka - U Skupštini grada će u naredne četiri godine biti stabilna većina sa 21 odbornikom od ukupno 31, čime su stvoreni temelji da brzo konstituišemo gradsku vlast i bavimo se pitanjima koja su važna za građane - budžetom, komunalnim planovima i programima za iduću godinu.

Rekao je to novoizabrani gradonačelnik Igor Radojičić koji je u ime SNSD-a u petak potpisao sporazum o formiranju vlasti u gradu sa koalicionim partnerima. Potpis na ovaj dokument stavili su i predsjednik Narodne skupštine RS i Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednik GO SP Radenko Komljenović, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i odbornik nacionalnih manjina Saša Čudić.

- Vjerujem da skupštinu grada možemo konstituisati u najkraćem roku. Većinu će činiti 21 odbornik jer me je Milenko Jaćimović obavijestio da ostaje dio većine iako je istupio iz Ujedinjene Srpske i u novom sazivu će biti nezavisni odbornik - kazao je Radojičić.

Dodao je da je predviđena reorganizacija u Gradskoj upravi te u javnim ustanovama i preduzećima.

- Biće ukinuta jedna služba, kao i četiri odsjeka. Oni bi trebalo da budu spojeni sa srodnim odjeljenjima. Takođe, formiraćemo dva nova odjeljenja, ali se broj rukovodećih pozicija neće povećavati, naprotiv, moguće je samo njihovo smanjivanje. Nova sistematizacija radnih mjesta biće od 1. januara 2017. godine i teško je reći koliki ćemo imati ukupno zaposlenih. Kada su u pitanju javne ustanove i preduzeća, većina rukovodilaca je još u mandatu. Tamo gdje bude ukidanja ili reorganizacije moći će brže da dođe do kadrovskih promjena - kazao je Radojičić.

Kazao je da će DNS dati predsjednika Skupštine grada te da se nada da će to biti Budimir Balaban.

- Zamjenika gradonačelnika će dati SNSD. Stranka još nije utvrdila imena, ali moj prijedlog će biti Srđan Amidžić. Imaćemo dva potpredsjednika Skupštine grada, Sašu Čudića i kandidata SP-a, vjerovatno Milana Milakovića. Ostala imena će stranke predložiti i nadam se da će se o njima partije usaglasiti - kazao je Radojičić.

Nedeljko Čubrilović je rekao da su pregovori išli lako te da nije bilo uslovljavanja.

- Mislim da smo svi imali na umu da treba da napravimo funkcionalnu ekipu koja će u interesu građana raditi u iduće četiri godine - kazao je Čubrilović.

Radenko Komljenović je istakao da je kontinuitet koalicione saradnje tri partije ojačan Ujedinjenom Srpskom i odbornikom Čudićem.

- Imamo ležernu skupštinsku većinu koja će donositi kvalitetne odluke - dodao je Komljenović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nada se da će budući rezultati pokazati da je ova koalicija najbolje rješenje za Banjaluku.

- Mi ćemo sa najboljim mogućim kadrovskim kapacitetom dati doprinos - istakao je Stevandić.

Saša Čudić je rekao da će sa malim, ali odabranim timom biti dio skupštinske većine.

- U kampanji je bilo puno riječi, a pred nama su sada zadaci i neka ubuduće govore naša djela - naglasio je Čudić.

"Toplana"

Igor Radojičić je kazao da će novog direktora "Toplane" predložiti SNSD.

- Još se ne zna ko će to biti - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana