Prilagođavanje parking-zona za smanjenje gužve u centru Banjaluke

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Banjaluci najavilo je prilagođavanje parking-zona kako bi se smanjile saobraćajne gužve u centru grada i povećalo korištenje javnog prevoza. Rezultat toga bi bio da se smanji broj dolazaka automobilima na posao u centralnu gradsku zonu, objasnili su iz Gradske uprave.

Prilagođavanje parking zona definisano je novim Pravilnikom o uslovima, načinu korištenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada, čija će primjena početi od 15. avgusta.

Analiza je pokazala da je veliki broj onih koji svoje četvorotočkaše, zbog jeftinog parkiranja, cijeli dan ostavljaju na parkingu u centralnoj gradskoj zoni, čime se direktno utiče na smanjenu upotrebu parkinga za druge korisnike, navode iz Gradske uprave.

Na taj način oni koji dolaze u centar grada i treba nešto da urade i zadrže se ne mogu da nađu slobodno mjesto, već kruže po centralnoj gradskoj zoni stvarajući dodatnu gužvu i zastoje, pa se veoma često odluče za nepropisno parkiranje na trotoaru i drugim mjestima ugrožavajući bezbjednost saobraćaja.

Iz Gradske uprave su naveli da su se upravo zbog toga odlučili da prilagode parking-zone, uz napomenu da cilj nije prikupljanje novca za budžet već isključivo saobraćajna politika.

Banjaluka planira i uvođenje parkinga za motocikle, kao i unapređenje načina naplate ove usluge putem platnih kartica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana