Prikupljeno 410 tona krupnog otpada

Aleksandar Stojanović
Prikupljeno 410 tona krupnog otpada

BANjALUKA - Uprkos epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona komunalne službe redovno rade, a u nedavno završenoj proljećnoj akciji čišćenja grada prikupljeno je 410 tona otpada.

U ovoj akciji, koja je počela sredinom marta, a okončana je 5. aprila, stanovnici su mogli da iznesu sav krupni i kabasti otpad, osim građevinskog šuta.

Šef Odsjeka za poslove zajedničke komunalne potrošnje i zaštitu životne sredine Miloš Arežina kazao je za “Glas Srpske” da je prikupljena količina nešto manja u odnosu na prethodnu akciju, što je razumljivo, uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju.

- Zadovoljni smo urađenim u ovoj akciji. Građani su većinom poslušali naše apele i iznijeli su stari namještaj, bijelu tehniku i drugi krupni otpad, a službe su u svim naseljima posao obavile odgovorno i pravovremeno. Bilo je i slučajeva da se odlaže građevinski materijal, a iako to nije bilo obuhvaćeno akcijom, nastojali smo i to da uklonimo da se ne bi pravile deponije uz kontejnere - kazao je Arežina.

On je dodao da radnici komunalnih službi i nakon akcije izlaze na teren, a nedavno su, nakon što je primijećena veća količine otpada, uklonili dvije divlje deponije u Slatinskoj ulici u blizini Banjalučke pivare.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar istakao je da sve komunalne službe nastoje da grad održavaju čistim i ugodnim za život te da intezivno rade na održavanju komunalne opreme.

- Iako imamo otežavajuće epidemiološke okolnosti naši komunalci su stalno na terenu. Iskoristili smo i povoljne vremenske uslove da saniramo dječja i sportska igrališta u Bitoljskoj i ulici Carice Milice te su lakirane klupe u Novoj varoši i Centru. Ove aktivnosti nastavljamo punim kapacitetom i dalje - istakao je Bilčar.

Dodao je da se redovno košenje trave na javnim površinama sprovodi planiranim tempom te da je čist i uredan grad uvijek najveći prioritet.

- Košenje javnih površina ide planiranim tempom, a redovno je i pranje gradskih saobraćajnica. Važno je da je grad čist i uredan i zbog toga su naši radnici stalno na terenu. Naravno, za to nam je potrebna i saradnja građana pa ovim putem još jednom apelujemo na sve da ne bacaju otpad tamo gdje mu nije mjesto, da čuvaju komunalnu opremu i time će najviše doprinijeti lijepoj slici u svojoj ulici ili naselju - zaključio je Bilčar.

Sadnice

Zbog malih količina padavina i toplog vremena intenzivirano je zalijevanje i održavanje mladih sadnica, posađenih u okviru rekonstrukcije drvoreda u gradu.

- Ovih dana ta akcija je sprovedena u ulicama Jovana Dučića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića i Aleji solunaca uz istočni tranzit, a naši radnici zalijevaće sve mlade sadnice na gradskom području - kazao je Petar Bilčar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana