Prijedlog odluke o sufinansiranju privatnih vrtića na narednoj sjednici Skupštine grada: Subvencija po djetetu do 55 KM

Jelena Tanacković
Prijedlog odluke o sufinansiranju privatnih vrtića na narednoj sjednici Skupštine grada: Subvencija po djetetu do 55 KM

BANjALUKA - Subvencionisanje privatnih predškolskih ustanova u gradu trebalo bi da počne u aprilu, a o prijedlogu ove odluke izjasniće se i odbornici na sjednici Skupštine grada u četvrtak.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za “Glas Srpske” da je cilj da ubuduće ne bude nijedno dijete na listi čekanja.

- Za ovu namjenu iz budžeta će biti izdvojeno 1,2 miliona KM. Dobili smo sve ulazne podatke od javnih i privatnih vrtića, tako da se nadamo da ćemo u aprilu početi da sufinansiramo privatne vrtiće - rekao je Stanivuković.

Ukoliko odluka bude usvojena na Skupštini, Odjeljenje za društvene djelatnosti započeće prijem i obradu zahtjeva.

- Ideja gradske administracije jeste da se omogući svim roditeljima subvencija za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama. U tom smislu je pripremljena odluka o utvrđivanju sufinansiranja boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji grada - dodaju iz Odjeljenja za društvene djelatnosti za “Glas Srpske”.

Vlasnica Predškolske ustanove “Kutak kod bake” Jelena Bojanić rekla je da je na sastanku, koji je održan u Gradskoj upravi, bilo riječi o nekoliko mogućih modela subvencionisanja privatnih vrtića.

- Jedan od prijedloga bio je model prema platežnoj moći roditelja, odnosno koliku ko ima platu da će se na taj način rangirati, što je nerealno, jer svako dijete ima pravo na jednak tretman i na jednake subvencije. Ipak, odlučeno je da subvencija bude jednaka za svako dijete, a iznosiće okvirno od 50 KM do 55 KM - kazala je Bojanićeva za “Glas Srpske”.

Pojasnila je da ekonomska cijena vrtića iznosi oko 400 KM.

- Drago mi je da su malo pogledali i predškolske ustanove, mnogo znači za početak i tih 50 KM - dodala je Bojanićeva.

Vlasnici privatnih vrtića na području grada ranije su upozoravali da su posljedice epidemije dovele ove predškolske ustanove u nezavidan položaj i da će bez podrške institucija biti primorani da povećaju cijenu usluga ili da stave ključ u bravu.

Da bi imali više djece u svojim prostorijama neki od vrtića spuštali su cijene kako bi privukli djecu. Trenutna cijena boravka u predškolskoj ustanovi iznosi od 200 KM do 500 KM.

Topić

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragoslav Topić rekao je za “Glas Srpske” da bi trebalo da se donese poseban pravilnik koji bi regulisao način na koji će se sufinansirati privatni vrtići i na koje kategorije djece će se odnositi.

- Mislim da je to još jedna manipulacija i da bi tu trebalo sufinansirati privatne vrtiće jednakim iznosom kao i za državne vrtiće, ako želimo izjednačiti svu djecu u gradu - naglasio je Topić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana