Prijavljeno 202 djece za polazak u vrtiće od ponedjeljka

Srna
Prijavljeno 202 djece za polazak u vrtiće od ponedjeljka

BANjALUKA - U banjalučke vrtiće, koje obuhvata Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, trebalo bi od ponedjeljka, 11. maja, da krene 202 djece, koliko ih je prijavljeno prilikom anketiranja roditelja, izjavila je Srni direktor ovog centra Jelena Kurtinović.

Kurtinovićeva je istakla da će djeca biti raspoređena u osam objekata, koji imaju velike sobe i dvorišta, te da će najkasnije sutra na sajtu Centra biti objavljena informacija u koje vrtiće treba dovesti djecu.

“Preporuka Instituta za javno zdravstvo je da u grupama bude po desetoro djece. Vodićemo računa o dezinfekciji prostora, igračaka i radnih površina. Vaspitači su obavezni da nose zaštitne maske i rukavice, djeca nisu, ali se preporučuje fizička distanca onoliko koliko bude izvodljivo u vrtiću”, navela je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da će biti vršena trijaža nad djecom prilikom preuzimanja od roditelja na ulazu u vrtić i ukoliko dijete ili neko iz članova domaćinstva bude imalo bilo kakve respiratorne smetnje, dijete neće moći ući u vrtić.

“U svakom objektu ćemo organizovati sobu za izolaciju djece gdje ćemo smjestiti dijete ukoliko mu bude povišena tjelesna temperatura ili primijetimo neki od simptoma, te će biti pozvani roditelji i nadležne službe”, istakla je Kurtinovićeva.

Ona je napomenula da je veoma malo zainteresovanih za upis djece u vrtiće, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju Centar ne može ni da prima djecu koja nisu već bila korisnici.

“Dijete u ovakvim uslovima ne bi prošlo normalan tip adaptacije. Dijete se prvi put susreće sa vaspitačem koje u ovom momentu nosi masku. I djeci kojima su vaspitači i način boravka u vrtićima poznati biće teško priviknuti se na lice sa maskom, ali shvatamo da je to dio njihove svakodnevnice tako da uzimajući to u obzir neće biti problema”, rekla je Kurtinovićeva.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci obuhvata ukupno 2.400 djece.

U Banjaluci je odluka o zatvaranju vrtića i organizovanju donesena 13. marta na osnovu ograničenja koje je usvojio gradski Štab za vanredne situacije u okviru preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana