Prijateljske veze sa Bugarskom njeguju već pet decenija

Aleksandar Stojanović
Prijateljske veze sa Bugarskom njeguju već pet decenija

Naša obaveza je da pamtimo ono što su dobri ljudi uradili, a svakako ono što je uradila Bugarska, u vrijeme kada nam je trebala pomoć, jeste nešto što generacijama živi u Banjaluci.

Kazala je ovo predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović na obilježavanju Nacionalnog dana Bugarske u banjalučkoj Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski”.

Učenici ove škole su, već tradicionalno, organizovali bogat kulturno-umjetnički program u znak zahvalnosti Republici Bugarskoj koja je nakon zemljotresa 1969. izgradila ovu školu. Prijateljske veze datiraju već pet decenija. Cvijanovićeva je izjavila da Srpska i Bugarska imaju dobru saradnju i razumijevanje, što se ogleda i u tradicionalnom obilježavanju ovog dana u školi.

- Ovo je dokaz otvorenosti Banjaluke za sve koji žele da sarađuju, a takvih je dosta. Dobro političko razumijevanje, kakvo imaju Srpska i Bugarska, ali i jačanje kulturnih veza pretpostavka je za ekonomsku saradnju - rekla je Cvijanovićeva.

Obilježavanju ovog praznika prisustvovala je ambasadorka Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa, koja naglasila da je tradicija da djeca u Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” obilježavaju Nacionalni dan Bugarske.

- Zahvalna sam predsjedniku Republike Srpske što je ovdje sa nama. Slavimo i Dan Materica, koji je simbol zdravlja i sreće - rekla je Karabaševa.

Direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Dušan Mišljenović kazao je da će u ovoj školi, koju pohađa 1.005 učenika, ova sedmica biti posvećena kulturi, istoriji i književnosti Bugarske.

- Ovaj praznik obilježavamo godinama, jer su našu školu sagradili 1972. godine narod i vlada Bugarske, na čemu smo im zahvalni. Značajno je što imamo uspješnu višegodišnju saradnju sa Ambasadom Bugarske i školom “Georgi Stojkov Rakovski” u Sofiji - naveo je Mišljenović.

Rekonstrukcija

Rekonstrukcijom krova prije dvije godine učenicima škole “Georgi Stojkov Rakovski” obezbijeđeni su znatno bolji uslovi za rad, a i u ove radove Bugarska je uložila 40.000 KM.

Tom prilikom ovu školu posjetila je zamjenik ministra spoljnih poslova Bugarske Emilija Kraleva, koja je istakla da će Bugarska uvijek pomagati učenike i upravu škole, ali i projekte u Republici Srpskoj i Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana