Prevoznici u Banjaluci ne žele da smanje cijenu karte

Sanja Amidžić foto: G. Šurlan
Prevoznici u Banjaluci ne žele da smanje cijenu karte

Banjaluka - Autoprevoznici ne podržavaju inicijativu grada za smanjenje cijene karata u javnom gradskom i prigradskom prevozu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da su imali sastanak sa autoprevoznicima na tu temu te da razgovori još nisu završeni.

- Kako sada stvari stoje, prevoznici nisu raspoloženi da snize cijenu karte. Mi ne možemo sami donijeti odluku o smanjenju cijene autobuskih karata bez saglasnosti prevoznika - objasnio je Novaković. Dodao je da su gradske vlasti spremne da prihvate svaki prijedlog prevoznika koji ide u pravcu smanjenja cijene karata.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan rekao je da, ako bi ostala ova cijena goriva, prevoznici bi obavezno trebalo da spuste cijene karata na nivo iz 2008. godine.

- Gradske vlasti treba da povedu više računa i o subvencionisanju prevoznika kako bi oni mogli povećati plate vozačima koje su trenutno jako niske - kazao je Talijan.

Dodao je da su proteklih godina cijene goriva bile previsoke, ali da prevoznici nisu povećavali cijene karata.

Izvršni direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić rekao je da ovo pojeftinjenje goriva nije veće nego u periodu kada je cijena autobuskih karata formirana, tako da ne vidi razlog za bilo kakvo smanjenje.

- I sa ovom cijenom karata potrebne su nam subvencije koje smo nedavno tražili od grada. Ako karte pojeftine, ne vidim mogućnost opstanka - rekao je Mijić. Dodao je da je gorivo samo jedan od faktora za pojeftinjenje autobuskih karata.

Putnici javnog gradskog i prigradskog prevoza saglasni su da bi cijene karata trebalo da budu jeftinije.

- Prije nekoliko godina mjesečnu kartu za petu zonu plaćala sam oko 45 maraka, a sada je ona skoro 60 KM - kazala je srednjoškolka Milijana Orozović. Ona je dodala da je cijena pojedinačne karte za prevoz od 1,6 KM visoka.

Kontrole

Za prvih šest mjeseci ove godine Odjeljenje za inspekcijske poslove izvršilo je 315 kontrola u javnom linijskom prevozu i 82 kontrole u vanlinijskom prevozu lica.

- Od pomenutog broja kontrola u javnom linijskom prevozu u 23 kontrole utvrđene su nepravilnosti, dok je u vanlinijskom prevozu utvrđeno devet nepravilnosti - navedeno je u informaciji o javnom prevozu, koju je usvojio gradski parlament.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana