Prevoznici nude sniženje karte na 1,4 KM

Danijela Stokanić
Prevoznici nude sniženje karte na 1,4 KM

Banjaluka - Cijena karte u gradskom i prigradskom saobraćaju sa 1,6 može biti smanjena maksimalno na 1,4 KM a ne na 1,3 koliko je tražila gradska uprava.

To je konačan stav prevoznika, koji je juče dostavljen gradskim vlastima.

Prevoznici ističu da bi, s obzirom na znatno pojeftinjenje goriva, neka realna cijena karte bila 1,5 KM, međutim, grad je taj prijedlog u petak odbio, insistirajući da to bude 1,3 KM. Takođe, prevoznici su od grada zatražili da ovo pojeftinjenje prate i ostala komunalna preduzeća, kao i takse.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić ističe da u prijedlogu stoji i da, pored cijena karte za autobuse gradskog saobraćaja, za 20 feninga pojeftine i pojedinačne karte za prigradski prevoz.

- Ovim pojeftinjenjem idemo na štetu preduzeća, koju ćemo morati kompenzovati rezanjem dodatnih troškova. Pored toga, ovo sve će uticati na standard svih zaposlenih u preduzeću. Postoji mogućnost smanjenja plata našim radnicima - rekao je Mijić.

Dodao je da će s ovim smanjenjem cijena karata imati veći gubitak nego što će biti uštede.

- Izjava pojedinaca iz Gradske uprave da je učešće goriva u našim troškovima 80 odsto, smiješna. Nadamo se da će grad uticati i na sva ostala komunalna preduzeća da smanje cijene svojih usluga, ali i pojeftiniti takse koje oni propisuju - rekao je Mijić.

Prema riječima vlasnika preduzeća "Pavlović turs" Radenka Pavlovića i cijena pojedinačne karte od 1,4 KM za mnoge prevoznike će biti katastrofalna.

- Neprihvatanjem našeg prijedloga u vezi sa cijenom karte i raskidanjem ugovor sa nama na stotine zaposlenih bi ostalo bez posla, jer su u pitanju preduzeća koja se bave samo gradskim prevozom - rekao je Pavlović.

U Gradskoj upravi ističu da će razmotriti stav prevoznika. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" razmatranje odluke nije završeno.

- Cijene komunalnih usluga sa prevozom nemaju veze i neće biti korigovane - kratko su proučili u Gradskoj upravi.

S druge strane, nadležni u komunalnim preduzećima i ne pomišljaju o pojeftinjenju svojih usluga.

- Ranije analize su pokazale da cijene naših usluga treba da budu povećane za 40 odsto, ali od grada smo dobili odobrenje da to bude samo 20 odsto. Razlog tome je to što je cijena deponovanja poskupjela za više od 40 odsto - rekao je direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić.

Mjesečne karte

O smanjenju cijene mjesečnih karta prevoznici i ne razmišljaju, jer, kako kažu, one ne mogu biti jeftinije.

- Prostora za smanjenje cijene mjesečnih karata apsolutno nema. Kad samo krenemo od penzionerske mjesečne karte za prevoz koja iznosi 13 marka. Ona je i ovako subvencionisana i više nego što treba - smatraju prevoznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana