Preteški kamioni “ljuljaju” stari most

Aleksandar Popović
Preteški kamioni “ljuljaju” stari most

Banjaluka - Most u Karanovcu mogao bi se urušiti jer je njegova stabilnost ugrožena zbog kamiona koji svakodnevno njime prelaze, a čija je težina i do tri puta veća od 20 tona koliko je zakonom dozvoljeno.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović.

Kako on ističe, Udruženje konstantno upozorava da 90 odsto kamiona koji iz kamenoloma u Ljubačevu eksploatišu kamen i šljunak težinom premašuju ograničenje od 20 tona nosivosti.

- To je vrlo opasno i dosta je ugrozilo stabilnost same konstrukcije mosta. Hitno se mora naći rješenje dok se novi most ne izgradi. Potrebno je u saradnji sa pripadnicima saobraćajne policije pooštriti kontrole jer je osovinska opterećenja i nosivost kamiona i do tri puta veća nego što je to dozvoljeno, odnosno saobraćajnim znakom naznačeno na mostu - naglasio je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, bliži se i sezona grijanja i sve će više kamiona natovarenih drvima prelaziti ovuda, a njihova će opterećenost višestruko prelaziti dozvoljenu težinu.

- Pripadnici policije često vrše kontrole, ali ne mogu oni konstantno stajati kod mosta jer kamioni ovuda svakodnevno prelaze. Policajac ne može sam da procijeni da li je kamion premašio dozvoljenu težinu, dok se to ne izmjeri specijalnim mjernim instrumentima koje policija nema, već ih iznajmljuje - kazao je Jaćimović.

U JP “Putevi RS” ističu da je od jula 2010. godine na mostu u Karanovcu zabranjen saobraćaj za teška teretna vozila i vozila preko 20 tona i ta zabrana ostaje na snazi dok se ne izgradi novi most.

- Oni mogu da voze pravcem, Banjaluka, Crna Rijeka, Jajce - Donji Vakuf, Turbe... Zabrana je za teška teretna vozila, sada se mostom kreću samo putnički automobili, a poslije rekonstrukcije moći će se kretati svi učesnici u saobraćaju - rekla je portparol ovog preduzeća Natalija Kostešević.

Mještani Karanovca ističu da svakodnevno mogu da vide na desetine kamiona koji prelaze preko mosta, a čija težina vidno prelazi dozvoljenu.

- Most je sada u katastrofalnom stanju i svaki dan strahujemo kada će se srušiti. Preko njega svakog dana pređe više od 100 vozila - istakli su mještani.

Obnova mosta

- U toku je tender za izbor preduzeća kojem će biti povjerena obnova mosta u Karanovcu. Trenutno se pregleda i ocjenjuje  prispjela dokumentacije i ukoliko ne bude žalbi, izabrani izvođač bi u toku septembra mogao biti uveden u posao. Kada je riječ o novom mostu, predviđeno je da se njime saobraćaj odvija u oba smjera. Dvije saobraćajne trake biće široke po 3,5 metra, a na mostu će biti i dvije biciklističke trake po metar i dvije pješačke staze od 1,2 metra širine - rekla je Kostreševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana