Preduzeće „Vodovod”: Alge u bazenu nisu otrovne

K. Š.
Preduzeće „Vodovod”: Alge u bazenu nisu otrovne

BANjALUKA - Alge koje su pronađene u bazenima „Vodovoda” nisu otrovne, već je riječ o infiltracionim taložnicama koje su sastavni dio bunarskog sistema.

Ovo su istakli iz „Vodovoda” reagujući na izjavu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića koji je rekao da je prilikom inspekcije infiltracionih bazena “Vodovoda” utvrđeno da su ovi bazeni zapušteni i da su u njima prisutne alge.

- Radi se o sirovoj vodi rijeke Vrbas, kojom se pune taložnice, koje služe za vještačko obogaćivanje tla vodom, tzv. kvašenje, da ne bi dolazilo do presušivanja bunara, jer se radi o sirovoj površinskoj vodi - pojasnili su iz “Vodovoda”.

Kako ističu, pojava fitoplanktona, viših i nižih biljnih vrsta je sasvim normalna i prirodna pojava.  

- Taložnice se čiste periodično, uglavnom tokom jeseni, kada posustaje bujanje vegetacije, dok laboratorije „Vodovoda” i Instituta za javno zdravstvo kontinuirano uzorkuju vodu i kontrolišu njen kvalitet - rekli su iz ovog preduzeća.

Kako navode, uzorci se uzimaju u Fabrici vode, ali i nasumično kod krajnjih potrošača, te godišnje ovakvih analiza bude oko 8.000. 

Šeranić je naveo da je Ministarstvo zdravlja primilo izvještaj glavnog inspektora za hranu, te da dostavljene informacije prikazuju prilično zapušteno stanje infiltracionih bazena, prisustvo algi i otpada.

- Ono što je važno utvrditi je kakvog porijekla su alge. Ukoliko se radi o modrozelenim algama, čije je prirodno stanište stajaća ili protočna pitka voda i nije neuobičajen slučaj da se takve vrste algi javljaju u ovom periodu, pitanje je na koji način će se one tretirati - rekao je Šeranić, te dodao da ove alge mogu lučiti određene toksine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana