Predstavljeno idejno rješenje "Parka prirode Suturlija": Novi sadržaji u zelenoj oazi

Aleksandar Stojanović
Predstavljeno idejno rješenje "Parka prirode Suturlija": Novi sadržaji u zelenoj oazi

BANjALUKA – Ljubitelji prirode uskoro će uz donji tok Suturlije na raspolaganju imati i izletište te brojne sadržaje za rekreaciju i druženje.

Tim na čelu sa predsjednikom Skupštine grada Banjaluka i nosiocem inicijative „Park prirode Suturlija“ Zoranom Talićem predstavio je danas idejno rješenje i viziju razvoja „Parka prirode Suturlija“ gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću.

Planirano je da se u donjem toku Suturlije naprave brojni sadržaji, a idejno rješenje rađeno je uz konusulaticiju sa brojnim organizacijama, udruženjima, institucijama kao i građanima proteklih godinu.

- Mi smo obavili na desetine razgovora sa građanima, udruženjima, raznim organizacijama i institucijama i ovaj koncept koji smo predstavili gradonačelniku nastao je isključivo u razgovoru sa svima njima.To je lokalitet koji će se sigurno generacijski razvijati i koji će biti isključivo u službi porodica, sporista, turista i svih naših sugrađana. Želja nam je da Banjaluka pored već postojećih zelenih oaza dobije još jednu, možda i najveću. Locirali smo kompletan lokalitet koji je ogroman te u skladu sa prostornim planom grada treba da dobije jedan poseban status koji u budućem periodu, nadamo se, i Republika Srpska treba kroz svoje institucije da prepozna te da taj lokalitet dobije status Parka prirode - rekao je Talić.

 

Dodao je da je razgovarano i sa Šumskim gazdinstvom Banjaluke kako bi uzeli aktivno učešće u cjelokupnom projektu.

- Prostor je zaista veliki i bavili smo se donjim tokom Suturlije za početak. Mi smo već uradili značajan dio pripremnog posla kada je u pitanju krčenje i čišćenje lokaliteta kao i utvrđivanje vlasničke strukture gdje se može praviti izletnički sadržaj. Mi danas započinjemo jednu fazu koja treba da nas okupi oko ove vizije za početak. Generacije koje dolaze treba da nadograde taj koncept te da taj lokalitet postane prava zelena, porodična, turistička i sportsko - rekreativna oaza. Što se tiče idejnog rješenja koje smo predstavili, ono može već sutra da se implementira. Ovo su poslovi koji treba da se rade u više faza i ne treba da se žuri, kako bi viziju „Parka prirode Suturlija“ ostvarili na najbolji mogući način – rekao je Talić.

Precizirao je da je ovo prva od tri faze.

- Sve tri faze pokrivaju cijeli kanjon rijeke Suturlije koji obuhvata nekoliko mjesnih zajednica na gradskom, prigradskom i seoskom području.Idemo aktivnost po aktivnost i mi smo već sa grdonačelnikom razgovarali koje su to aktivnosti - rekao je Talić.

Radojičić je naglasio da kvalitet života u 21. vijeku zahtjeva više od komunalnih usluga gdje građani traže prostore za rekreaciju, izlete i bavljenje sportom te je dodao da Banjaluka ima čitav niz različitih inicijativa za zelenu Banjaluku.

- Danas smo imali priliku da razgovaramo o Suturliji kao o još jednoj izletničkoj zoni. Čestitam predsjedniku Taliću, ovo je inicijativa koju je on u najvećoj mjeri provodio i evo došli smo do ove projektne faze i faze realizacije. Radi se o izletištu koje je vrlo blizu i u koje Banjalučani imaju naviku da dolaze. Treba ga dalje uređivati i vidjeli smo šta se treba od sadržaja raditi. Već ove godine može da se radi dio toga - ne samo krčenje, čišćenje i osnovno uređenje s obzirom da grad ima potpisan ugovor sa Šumskim gazdinstvom o gazdovanju šumama u kojima se izdvajaju određena sredstva a iz kojih se može raditi već jedna faza na samoj lokaciji. Tako da Banjalučani koji izlaze tamo ove godine će već imati dodatne sadržaje na samom prostoru za rekreaciju, druženje i za izletište - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana