Predstavljen projekat digitalizacije gradskog parlamenta

Srna
Predstavljen projekat digitalizacije gradskog parlamenta

BANjALUKA - U Skupštini grada Banjaluka danas je predstavljen projekat digitalizacije rada gradskog parlamenta, čime bi štampanje miliona primjeraka materijala za sjednice trebalo da postane dio prošlosti, mijenjajući ih, gotovo u potpunosti, digitalnim formama.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da se proces digitalizacije odvija u tri faze, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

“Već 2018. godine, zajedno sa Inovacionim centrom, pokrenuli smo inicijativu prema američkoj Ambasadi, kojoj smo zahvalni za odobreni grant u iznosu od 50.000 KM za prvu fazu projekta”, rekao je Talić.

Talić je naveo da se danas godišnje štampa više od milion primjeraka štampanih materijala, odnosno oko 90 kompleta.

“U prvoj fazi modernizacije, taj broj smo sveli na 35 do 40 kompleta, sa krajnjim ciljem da komunikaciju, u budućnosti, u potpunosti prebacimo u digitalni oblik”, pojasnio je Talić.

On je napomenuo da će druga faza digitalizacije obuhvatiti sam tok sjednice u skupštinskoj sali, a treća je konferencijski sistem koji je star gotovo 20 godina i mora biti zamijenjen.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će novi saziv Skupštine sačekati novi i bolji uslovi za rad.

“Pripremljeni su tableti i novi softver što će omogućiti elektronsku dostavu materijala. Takođe, građani će putem mobilne aplikacije moći da prate rad Skupštine grada”, istakao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da je to samo jedan detalj iz strategije pametnog grada, koja podrazumijeva digitalizaciju rada gradskih institucija.

Zamjenik direktora kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Rami Bler izjavio je da je digitalizacija neophodna kako bi se grad razvijao i napredovao.

On je naglasio da je ovo je početak zajedničkog rada, te izrazio zadovoljstvo što Ambasada SAD može učestvovati u poboljšanju usluga gradske administracije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana