Predškolska ustanova - klub za djecu “Mašta”: Mjesto zabave, druženja i igre

Miloš Vasiljević
Predškolska ustanova - klub za djecu “Mašta”: Mjesto zabave, druženja i igre

BANjALUKA - Predškolska ustanova - klub za djecu “Mašta” punih sedam godina oaza je mira i sigurnosti za mališane, kojima pruža ljubav i mir. Istovremeno, ova predškolska ustanova prva je stepenica u odrastanju mališana.

Ovaj porodični vrtić smješten je na adresi u ulici Milana Stevilovića 44a u Banjaluci. Djeca uzrasta od 11 mjeseci do šest godina raspoređena su u tri vaspitne grupe. O njima, više od deset časova dnevno, brine odabrani tim mladih, visokoobrazovanih ljudi. U sklopu “Mašte” postoji i produženi boravak za osnovce prve trijade.

Zamjenica direktora i glavna vaspitačica u “Mašti” Željka Skenderija kazala je za “Glas Srpske” da je ova ustanova mjesto u kojem mališani ujutru dolaze sa osmijehom.

- Od drugih ustanova sličnog tipa “Mašta” se izdvaja po toplini i porodičnom pristupu u radu sa djecom te prijateljskom odnosu s roditeljima. Važan segment jeste i sigurnost, koju roditelji imaju kada su djeca kod nas. To su samo neke od prednosti koje ovaj vrtić razlikuje od ostalih - rekla je Skenderija.

Naglasila je da kroz planirane i spontane aktivnosti brinu da djeca uče i napreduju, poštujući način i tempo učenja, uvažavajući različite interese i sposobnosti svakog djeteta posebno.

- U radu sa djecom koristimo različite pedagoške metode, nudeći bogato i organizovano okruženje, kao i bogatstvo didaktičkog materijala koje podstiče djecu na aktivnost istraživanja u manjim grupama i individualno. Kroz projektni rad podstičemo djecu na brigu o prirodi i okolini, te razvijamo kreativnost i ljubav prema kulturi i umjetnosti - dodala je Skenderija.

Program u Predškolskoj ustanovi - klubu za djecu “Mašta” verifikovan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. U svom radu organizuju posjete pozorištima, bioskopima, muzejima, bibliotekama, kao i ustanovama koje doprinose poboljšanju kvaliteta rada.

- “Mašta” je vrtić koji nudi sigurno, zdravo okruženje u kojem se djeca osjećaju zaštićeno i voljeno. Stvaramo znatiželjan, istraživački odnos prema okolini gdje djeca stiču znanja i spoznaje na osnovu vlastitog iskustva i prema optimalnom razvoju svojih potencijala, umijeća i vještina uz primjerenu podršku vaspitača - istakli su iz ovog vrtića.

Tu su zastupljeni sport, zabava, sigurnost i udobnost, a dominiraju druženje i igra, gdje se zajedničkom saradnjom, malih i velikih ljudi, gradi uspješna i kreativna zajednica na krilima mašte.

Dvorište

Željka Skenderija kazala je da djeca u ovom vrtiću, u svako doba godine, provode vrijeme i u prirodi.

- Imamo dva velika dvorišta, travnato i betonsko. Kada je snijeg i minus dječica obuku skafandere i idemo na vazduh. Maksimalno vodimo računa o tome da budu aktivni - rekla je Skenderija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana