Pred volonterima gradske organizacije Crvenog krsta jesen puna posla

Jana Kezić
Pred volonterima gradske organizacije Crvenog krsta jesen puna posla

BANjALUKA - Akcije dobrovoljnog darivanja krvi, radionice, obilazak starih i nemoćnih sugrađana, prikupljanje hrane i odjeće samo su neke od aktivnosti koje na jesen čekaju volontere gradskog Crvenog krsta, a od sutra obilježavaju i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, s ciljem podizanja svijesti o toj zaraznoj bolesti.

Potvrdila je to za “Glas Srpske” sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Željkica Ilić i istakla da su akcije u okviru sedmice posvećene borbi protiv tuberkuloze njihova tradicionalna aktivnost.

- Planirali smo da u nedjelju posjetimo i odjeljenje za plućne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru RS i podijelimo skromne poklone - rekla je Ilićeva.

Tim povodom, kaže, imali su i sastanke sa prosvjetnim radnicima iz škola.

- Podijelili smo markice koje će se prodavati povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze. Osim toga ići ćemo u posjete u određene mjesne zajednice da bismo obišli nekoliko porodica koje su stanju socijalne potrebe - rekla je Ilićeva.

Kada je riječ o ostalim aktivnostima Crvenog krsta pred volonterima je jesen puna posla.

Nakon sedmice posvećene borbi protiv tuberkuloze uslijediće obilježavanje Dana djeteta, kao i Akcija solidarnosti, koja će trajati od 25. do 29. septembra.

- U tom periodu djeca će u školama skupljati namirnice, a i građani će moći da doniraju hranu u našim prostorijama. Nakon toga ćemo pakovati pakete i dijeliti socijalno-ugroženom stanovništvu - rekla je Ilićeva.

Kao i svake godine već u oktobru su predviđeni kvizovi iz poznavanja pokreta Crvenog krsta, potom kviz “Misli mine”, na kojem učestvuju osnovne škole, a takmičenje ide dalje ka regionalnom, republičkom, pa i državnom nivou. Osim toga pred kraj godine u planu je realizovanje akcije Aktiva Crvenog krsta i dobrovoljnog darivanja krvi, kao i Dan borbe protiv side, ali i Dan volontera.

- Zadovoljni smo kako su prošle sve ovogodišnje akcije, ali uvijek može bolje i više. Kada je riječ o darivanju krvi ljetna akcija je kao i do sada bila nešto lošija, s obzirom na godišnje odmore i odsustvo sugrađana - kazala je Ilićeva.

Ona je istakla da čine sve da poprave odziv i naglasila da volontera nikada nije dosta.

- Ne mogu reći da imamo dovoljno volontera na raspolaganju, ali svaki put kada je potrebno odmah se odazovu i urade sve što treba - rekla je Ilićeva i naglasila da najstariji volonter ima 98 godina.

Prema njenim riječima, u školama je počeo prijem novih članova u Gradsku organizaciju Crvenog krsta.

- Svakog petka u 19 časova u našim prostorijama Klub mladih ima sastanak, a svi koji su zainteresovani da postanu naši članovi najbolje je dođu u tom terminu i moći će čuti sve o našim aktivnostima - rekla je Ilićeva.

Odjeća

Željkica Ilić je istakla da donirane odjeće u prostorijama Crvenog krsta ima dovoljno.

- Kada podijelimo ono što imamo tek možemo primati novu odjeću, jer nemamo veliki prostor za skladištenje. Svi građani kojima je potrebno nešto od odjeće mogu da dođu svakog četvrtka od 11 do 13 časova jer je tada podjela - rekla je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana