Pred ukidanjem porez na vrtiće i ambulante

Vesna Popović
Pred ukidanjem porez na vrtiće i ambulante

Banjaluka - Grad Banjaluka bi uskoro mogao da bude pošteđen plaćanja PDV-a za vlastite poslovne prostore koje je dodijelio na korišćenje bez naknade organizacijama čiji je osnivač. To su vrtići, ambulante i druge ustanove od značaja za grad.

Naime, grad ima obavezu da plaća PDV za sve prostore a poslije korisnici taj novac vraćaju u budžet. Prema priznanju gradskih vlasti veliki je broj korisnika koji ne izmiruje te obaveze zbog čega su se dugovi popeli na oko milion KM.

Pitanje ovih dugova prema gradu izazvalo je burnu diskusiju i na posljednjem zasjedanju Skupštine grada. Iako su prijedlozi za rješenje ovog problema bili različiti,  pozicija i opozicija su bili jedinstveni u stavu da se moraju u budućnosti napraviti korjenite promjene kada je u pitanju politika dodjele poslovnih prostora čiji je vlasnik grad.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je već formirao komisiju koja će analizirati sve ugovore koje je grad sklopio sa korisnicima prostora.

- Utvrdićemo pod kojim uslovima ih koriste i kolika su dugovanja a onda ćemo napraviti prijedlog mjera koje ćemo predložiti Skupštini grada - naveo je Gavranović.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić smatra bi grad trebalo u budućnosti da oduzme prostore onim organizacijama za koje se utvrdi da dva mjeseca nisu izmirivali obaveze.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić je rekla da UIO BiH 2009. godine utvrdio da grad mora plaćati ovu obavezu. Navela je da su najveći dužnici pojedine republičke institucije a ostatak duga se odnosi na udruženja i nevladine organizacije.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) rekli su da je obaveza plaćanja PDV-a predviđena Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u ali da su zbog problema oko njene primjene napravljene određene izmjene.

Portparol UIO, Ratko Kovačević pojasnio je da bi  državni organi u budućnosti bili oslobođeni plaćanja PDV-a samo kada bez naknade daju prostore organizacijama i ustanovama čiji su oni osnivači.

- Na primjer,  grad je uobičajeno osnivač domova zdravlja i davanje prostora za tu namjenu bez naknade ne bi bio oporeziv. Međutim, ukoliko se taj prostor daje bez naknade na primjer nekom udruženju građana kao što su nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva i druge gdje grad nije osnivač, i dalje će stajati obaveza plaćanja PDV-a - objasnio je Kovačević.

Kazao je da su ove izmjene proslijeđene Upravnom odboru UIO BiH na razmatranje.

- Prijedlog postoji i čeka se sjednica i odluka ovog tijela - objasnio Kovačević.

Odluka

Skupština grada je prihvatila da se Kulturno prosvjetnom udruženju Ukrajinaca "Taras Ševčenko" dodijeli drugi poslovni prostor na korišćenje umjesto onog kojeg su do sada koristili. U obrazloženju odluke je navedeno da prostor koji je koristilo ovo udruženje prevelik i da nisu u mogućnosti da plaćaju PDV o čemu postoji i tužba pred Okružnim privrednim sudom. Ovo udruženje gradu duguje oko 33.000 KM za PDV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana