Praksa učenika u plastenicima i mljekari

Igor Pilipović
Praksa učenika u plastenicima i mljekari

Banjaluka - Učenici Poljoprivredne škole ubuduće će kvalitetnije i lakše obavljati praktičnu nastavu jer je potpisan ugovor o saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom. Zajednički cilj je poboljšanje proizvodnje povrća u plastenicima i stvaranje baze za mljekaru u okviru ove obrazovne ustanove.

Direktor Poljoprivredne škole Edi Haneš istakao je da je prerada mlijeka sastavni dio nastavnog procesa koji nema praksu pa će kroz izgradnju farme i mini-pogona za proizvodnju mlijeka biti omogućeno sprovođenje obuke i praktične nastave za učenike.

- Ovaj projekat, kad se završi, trebalo bi da bude baza za buduću učeničku mljekaru. Mini-pogon za preradu mlijeka biće demonstracioni za proizvođače mlijeka koji žele da na svojim imanjima i gazdinstvima pokrenu preradu mlijeka na savremeniji način - kazao je Haneš.

Dodao je da sa Gradskom razvojnom agencijom imaju odličnu saradnju.

- Za ovo kratko vrijeme koliko sarađujemo vidi se da želja za radom postoji. Imamo edukativni centar za plasteničku proizvodnju, a što se tiče edukativnog centra za preradu mlijeka, imamo spreman prostor. Trenutno je radionica za preradu voća i povrća u toj prostoriji - istakao je Haneš. 

Dodao je da je u toku sanacija prostora od 200 metara kvadratnih u kojem će biti pomenuta radionica za preradu voća i povrća i pekara.

Trenutno Gradska  razvojna agencija, Poljoprivredna škola i firma "Zdrava logika" rade na osmišljavanju zajedničkog  projekta plasteničke proizvodnje.

- Riječ je o projektu kroz koji će biti ojačani kapaciteti škole za praktičnu nastavu učenika i usavršavanje proizvođača - saopštili su iz Gradske razvojne agencije.

Projekat je trenutno u pripremi i radi se po EU metodologiji jer je namjera prikupljanje donatorskih sredstva.

- Kroz ovaj projekat će biti podržano proširenje plasteničke proizvodnje sadnica i povrća - rekli su u Gradskoj razvojnoj agenciji i dodali da će i projekat za preradu mlijeka u Poljoprivrednoj školi biti urađen po principu EU metodologije.

Test

Poljoprivredna škola planira da uradi anketu među učenicima koji se školuju za poljoprivrednog i prehrambenog tehničara.

- Želimo da vidimo šta oni kod kuće imaju, da li se bave aktivnostima vezanim za školovanje. Cilj je da njihovim porodicama damo prijedlog da se počnu baviti zanimanjima za koja im se djeca školuju - rekao je Haneš. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana