Poznato za koliko će biti povećane subvencije za vrtiće

Nezavisne
Poznato za koliko će biti povećane subvencije za vrtiće

BANjALUKA - Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima će u toku ove godine biti podignute dva puta pa će tako od jula biti povećane na 100 KM za jedno dijete, dok bi od avgusta trebalo da iznose 150 KM, saznaju "Nezavisne novine".

Takođe, subvencije za drugo dijete koje ide u privatni vrtić iznosiće 200 KM.

Naime, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je prije nekoliko dana najavio da će u toku ove sedmice saopštiti koliko će da iznose subvencije za privatne vrtiće, koje su do sada iznosile 60 KM.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ističe za "Nezavisne novine" da će konačno odluku o visini subvencija saopštiti gradonačelnik, koji će detaljno objasniti na koji način će doći do povećanja.

Jedan od prijedloga roditelja bio je i da se u subvencionisanje konačno uvrste i roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, a koji nemaju prebivalište od dvije godine u Banjaluci, na šta Kresojević ističe da u ovakvim slučajevima često dođe do zloupotrebe, ali da će grad svakako da u narednom periodu razmotri to pitanje.

"Mi smo dobili tu inicijativu i o tome svakako diskutujemo, da vidimo koliko tu ima prostora za zloupotrebu, odnosno da vidimo da li neko ko je s druge opštine koristi ovu situaciju. Svakako ćemo ovo u narednom periodu preispitati", kazao je Kresojević.

Đorđe Konjević, jedan od predstavnika roditelja ističe da su u prethodnom periodu održali četiri sastanka sa predstavnicima grada, na kojima je roditeljima obećano da mogu očekivati veće subvencije.

"Održali smo četiri sastanka sa Gradskom upravom. Nismo do sada izlazili sa informacijama koliko bi mogle iznositi subvencije, jer kada smo to prošli put kazali dobili smo slučaj 'Zvjezdica', odnosno povećanje cijene u tom banjalučkom privatnom vrtiću", kazao je Konjević.

Kako je dodao, roditelji su koliko-toliko zadovoljni ovim dogovorom jer je ovo, kako kaže, prvi put da je nešto obećano u ovako kratkom roku, te se nadaju pozitivnom ishodu.

"Najavljeno je prvo povećanje od 1. jula, dok bi drugo trebalo da bude 1. avgusta ili 1. septembra, dok bi treće trebalo da bude od 1. januara ili 1. februara naredne godine", kazao je Konjević.

Kako je dodao, roditelji očekuju da konačno usaglašavanje cijena bude najkasnije do 1. jula 2025. godine.

"Ovo je prvi put da smo dobili bilo kakve termine za dinamiku povećanja, a da nisu višegodišnji. Ne kažemo da je stvar već riješena ili da je ovo idealno rješenje, ali je sigurno pomak", kazao je Konjević.

Kako je rekao, akt koji će biti predložen svim odbornicima bi trebalo da bude obavezujući, a kao rezultat trebalo bi da dobije usaglašenost u vezi sa dodatnim izvorima za prihode koji bi usmjerili na subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana