Povećan broj intervencija “pauk” službe: Nesavjesni vozači pravdaju se žurbom i manjkom mjesta

Jana Kezić
Povećan broj intervencija “pauk” službe: Nesavjesni vozači pravdaju se žurbom i manjkom mjesta

BANjALUKA - “Pauk” služba u proteklih devet mjeseci imala je 2.179 intervencija, a broj premještenih vozila nešto je veći nego lani, što pokazuje da nesavjesni vozači i dalje ugrožavaju bezbjednost pješaka i drugih učesnika u saobraćaju.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju te dodali da jedno “pauk” vozilo tokom dana u prosjeku preveze od šest do deset automobila. S obzirom da ova služba ima tri vozila za intervenciju, to znači da dnevno prevezu do 30 nepropisno parkiranih automobila.

- U prosjeku jedno vozilo za intervencije dnevno ima do pet započetih premještanja nepropisno parkiranih automobila - naglasili su iz ovog odjeljenja. Dodali su da je sjedište “pauk” službe i dalje na Rakovačkim barama, u Bitoljskoj ulici bb.

- “Pauk” služba je zaključno sa septembrom intervenisala 2.179 puta. Od tog broja, 1.573 intervencije tiču se premještanja vozila, dok je bilo 606 započetih premještanja - kazali su iz nadležnog odjeljenja za “Glas Srpske”.

Dodali su da je u istom periodu prošle godine “pauk” služba intervenisala 2.019 puta.

- Od toga se 1.575 intervencija odnosilo na premještena vozila, dok su u 444 slučaja bila započeta premještanja - pojasnili su iz odjeljenja.

Kako su istakli, intervenišu u svim dijelovima grada, jer je nepropisno parkiranje pojava koja je karakteristična za svako banjalučko naselje.

Osim toga, radnici ove službe svakodnevno tokom intervencija slušaju različita opravdanja nesavjesnih vozača.

- Neka od najčešćih su “kratko sam se zadržao” i “nije bilo slobodnog mjesta za parkiranje” - kazali su iz odjeljenja.

Ipak, to nije razlog da im se progleda kroz prste, jer su zbog pogrešnog parkiranja ugroženi ostali učesnici u saobraćaju.

Kada je riječ o prihodima od parkiranja, kazali su da je Odsjek za kontrolu parkinga tokom devet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,4 miliona KM.

- Naplata putem automata od januara do septembra ove godine iznosi 1,25 miliona KM, dok je putem SMS-a naplaćeno 1,4 miliona KM. Od preplatnih karata naplaćeno je 559.000 KM - pojasnili su iz ovog odjeljenja.

Kazne

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju kazali su da prekršajni nalog za pogrešno parkiranje izdaje MUP Republike Srpske.

- Započeto premještanje je 30 KM na licu mjesta, dok ležarina za podignuto vozilo iznosi 10 KM na svaka 24 sata - rekli su u Odjeljenju za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana