Postavljeno 470 plombi na vodomjere

Vesna Popović
Postavljeno 470 plombi na vodomjere

Banjaluka - Gradski "Vodovod" je od početka godine postavio 470 plombi na vodomjere, odnosno isključio potrošače zbog neizmirenih računa za utrošenu vodu. Isto tako, zbog neovlašćenog skidanja ovih blokada komunalnoj policiji je predato 150 prijava.

Potvrdili su to u ovom komunalnom preduzeću i dodali da je praksa da "Vodovod" spisak potrošača koji su pokidali plombe zajedno s popratnom dokumentacijom šalje komunalnoj policiji.

- Isključenje vode neplatišama pojačali smo od juna. Prema našem iskustvu, kada intenzivnije isključujemo dužnike sa mreže, zabilježimo povećan broj potrošača koji izmiruju svoja dugovanja - rekli su u ovom preduzeću.

Svjesni su, kako kažu, da je ovakav način naplate dugovanja među potrošačima nepopularan, a za "Vodovod" skup. Stoga apeluju da se voda redovno plaća.

Dodali su da su ukupna potraživanja "Vodovoda" na kraju novembra iznosila 7,1 milion KM.

- Ove godine je zbog neplaćenih računa predato 558 tužbi, a u 1.273 slučaja je napravljen dogovor za otplatu dugova. Sve je to blizu 2,9 miliona KM. Od juna smo poslali 4.823 opomene, od čega se 3.059 odnosilo na zajednice etažnih vlasnika i domaćinstva, a 1.382 na privrednike - kazali su u "Vodovodu".

Iz komunalne policije poručuju da su po Zakonu o komunalnim djelatnostima oni ovlašćeni da preduzmu mjere protiv korisnika komunalnih usluga koji svoje obaveze ne plaćaju i koji radnicima komunalnih preduzeća ne dozvoljavaju pristup mjernim uređajima.

- Izlaskom na teren utvrdili smo da je u 36 slučajeva počinjen prekršaj i u svakom slučaju izdata je kazna u iznosu od 100 KM - rekli su u komunalnoj policiji.

Objasnili su da su zakonom propisane kazne za preduzeća od 1.000 do 10.000 KM, odgovorno lice u preduzeću od 500 do 1.500 KM, privatne preduzetnike od 500 do 3.000 KM i za pojedince od 100 do 1.000 KM.

Penzioner Radmila Pjanić rekla je da redovno plaća sve režijske troškove.

- Pored električne energije, voda je osnov za život. Ono što se potroši, mora se platiti i trudim se da redovno izmirujem sve svoje obaveze - rekla je Pjanićeva.

Legalizacija priključaka

Prema informacijama iz "Vodovoda", do kraja novembra legalizovano je oko 400 priključaka.

- Pojačane aktivnosti s ciljem rješavanja ilegalne potrošnje vode započele su u oktobru 2013. godine na područjima gdje je izgrađena sekundarna vodovodna mreža, a tu spadaju naselja Debeljaci, Kuljani i Priječani - rekli su u "Vodovodu" i dodali da se legalizacija priključaka sprovodi i u drugim naseljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana