Postavljeni semafori za bicikliste

Jana Kezić
Foto: Banjaluka.rs.ba

BANjALUKA - Nakon najduže biciklističke staze u centru grada, Banjaluka je dobila i semaforske uređaje za bicikliste, što je još jedan u nizu koraka za unapređenje biciklističke infrastrukture na području grada, a ljubitelji ovih dvotočkaša očekuju da će zahvaljujući tome biti smanjen i broj nesreća.

Naime, kako su naveli iz Gradske uprave, u okviru aktivnosti u vezi sa uvođenjem jednosmjernog režima saobraćaja u centralnom području grada u toku je ugradnja semaforske opreme namijenjene za bicikliste.

- Semafor za bicikliste postavljen je kod zgrade Narodne skupštine Republike Srpske, a biće postavljen i kod zgrade Banskog dvora, zgrade Gradske uprave, kod “Boske” i hotela “Palas” - kazali su u Gradskoj upravi.

Osim semafora, za bicikliste je u toku, kako kažu, i ugradnja semaforskih instalacija i opreme na raskrsnici ulica Kninska, Vidovdanska i Milana Tepića.

Iz Gradske uprave su podsjetili da je novi koncept saobraćaja omogućio bolji protok, ali i donio više od četiri kilometra novih biciklističkih staza, posebne saobraćajne trake za javni prevoz i taksiste, kao i nove pješačke zone i parkove.

- S ciljem bezbjednijeg kretanja biciklista duž novih biciklističkih staza postavljeni su i zaštitni stubići - rekli su u Gradskoj upravi.

Ljubiteljka vožnje na dva točka Kristina Gajić za “Glas Srpske” kaže da joj je veoma drago što se, po ugledu na evropske zemlje, počinje pridavati pažnja biciklistima.

- Semafori će biti vrlo korisni i skrenuće pažnju vozačima da postoji još učesnika u saobraćaju, a biciklističke staze napokon pružaju biciklistima mogućnost bezbjednog kretanja po Banjaluci - kazala je Gajićeva.

Zahvaljujući tome biće, kako kaže, smanjen i broj nesreća.

- Zbog novih semafora u gradu smanjiće se i broj nesreća u kojima su, nažalost, biciklisti ti koji zadobijaju teže povrede - kazala je Gajićeva.

Iz Gradske uprave su podsjetili da je najveća kružna raskrsnica kod “Ekvatora”, koja je puštena u rad prije nekoliko dana, veoma rasteretila saobraćaj i poboljšala saobraćajnu komunikaciju u ovom dijelu grada.

Inače, ova kružna raskrsnica samo je jedna od mjera koje je gradska administracija preduzela kako bi novi koncept saobraćaja zaživio u potpunosti.

Osim toga, kako su dodali, u centru grada su postavljeni pametni semafori, koji će svoj rad prilagođavati trenutnom opterećenju saobraćaja.

- Takođe, s ciljem veće bezbjednosti kako korisnika gradskog prevoza tokom ulaska i izlaska iz autobusa, tako i biciklista tokom vožnje duž saobraćajnice postavljeni su stubići duž biciklističke trake kao i platforme na autobuskim stajalištima - stoji na sajtu Gradske uprave.

Oprez

U Gradskoj upravi kažu da je uvođenje jednosmjernog saobraćaja jedna od niza mjera i aktivnosti za poboljšanje odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve sugrađane su pozvali na dodatni oprez i na razumijevanje, kao i da poštuju saobraćajne propise i znakove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana