Poskupljuje gradski prevoz u Banjaluci, prodaja mjesečnih karata od petka

Jelena Tanacković
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Prodaja mjesečnih karata za javni gradski prevoz u Banjaluci počeće od petka i trajaće do 10. maja, a na narednoj sjednici Skupštine grada 28. aprila, odbornici će raspravljati o novom cjenovniku.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je grad prinuđen da po ugovoru usvoji novi cjenovnik.

- U suprotnom, bićemo pravno odgovorni i moraćemo da predložimo novi cjenovnik. Prevoznici traže poskupljenje karata od 25 odsto, a za nas je prihvatljivo do 15 odsto - kazao je Stanivuković.

Istakao je da će grad nastaviti da finansira mjesečne karte za određene kategorije putnika.

- Planiramo  potpuno besplatn javni prevoz za penzionere koji imaju penzije do 250-300 KM, dok srednjoškolci i studenti neće plaćati skuplje karte, jer će to grad na sebe preuzeti - kaže Stanivuković.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić rekao je za "Glas Srpske" da su se uslovi za poskupljenje karata stekli još u martu.

- Ovo do sada bilo je kršenje ugovora koji je potpisan sa gradom i kršenje Zakona o komunalnim djelatnostima, po kojem firme, koje se bave komunalnim djelatnostima, ne smiju da posluju negativno - rekao je Mijić.

Dodaje da prevoznici koji obavljaju gradski i prigradski prevoz već duže vrijeme posluje "u minusu".

- Grad je obećao da će dijelom nadoknaditi gubitke iz marta i aprila, a dio bi bio na teret prevoznika. Još u martu uputili smo zahtjev gradu za poskupljenje od 25 odsto - kazao je Mijić.

Naglašava da je u međuvremenu došlo do novog rasta cijena, tako da ni ovo povećanje cijena od 25 odsto neće biti dovoljno da pokrije sve gubitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana