Poskupljenja pretekla subvencije

Marijana Miljić Bjelovuk
Poskupljenja pretekla subvencije

BANjALUKA - Boravak mališana u privatnim vrtićima na području grada, od aprila, od kada grad izdvaja novac za subvencije, osjetno je poskupio, a u pojedinim ustanovama već najavljuju korekcije cijena od 1. januara. Tako će u pojedinim privatnim vrtićima ukupno poskupljenje ove godine biti veće od iznosa subvencija koji roditelji dobijaju od grada.

Majka dvoje mališana, koji idu u vrtić u naselju Ada, rekla je za “Glas Srpske” da je u aprilu, kada je počela dodjela subvencija, smještaj u privatnim vrtićima poskupio sa 220 na 250 maraka mjesečno.

- Da stvar bude gora nedavno nam je najavljeno poskupljenje za 50 KM od 1. januara. Dakle, ukupan iznos poskupljenja za svega osam mjeseci iznosi čak 80 KM i pretekao je subvenciju od 60 KM koju dodjeljuje grad. Najnoviju najavu poskupljenja pravdaju rastom cijena hrane i da vaspitačicama moraju da podignu plate. Sve razumijem, ali sa ovim poskupljenjem subvencije su obesmišljene - kazala je ova majka.

Dodaje da se nada da će gradske vlasti prilikom krojenja budžeta za narednu godinu uzeti u obzir i poskupljenja u privatnim vrtićima te povećati iznos subvencije.

- U suprotnom ću biti prinuđena da ispišem djecu iz vrtića. Na listi čekanja smo za javne vrtiće, ali tamo mjesta nema i ne znam kada će uopšte biti. Za jedno dijete u privatnom vrtiću dajem više novca mjesečno nego neko u javnom za dvoje. Ovo je i problem grada, jer nema dovoljno javnih vrtića, zbog čega smo prinuđeni da djecu upisujemo u privatne - ogorčena je ova majka.

Iz Gradske uprave za sada ne otkrivaju da li će mjesečni iznos subvencije koji roditelji dobijaju biti povećan u budžetu za iduću godinu.

- Grad će prilikom planiranja budžeta za sljedeću godinu i određivanja iznosa za stavku subvencija za boravak mališana u privatnim vrtićima svakako uzeti u obzir poskupljenje - kazali su za “Glas Srpske” iz Gradske uprave. Podsjetili su da ima više stavki u budžetu u vezi sa pronatalitetnom politikom.

- Pored subvencionisanja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, između ostalog, dodjeljujemo stipendije učenicima i studentima, sufinansiramo troškove vantjelesne oplodnje, ali i dodjeljujemo jednokratnu pomoć prilikom rođenja djeteta te učenicima osnovnih škola od petog do devetog razreda obezbjeđujemo besplatne udžbenike - naveli su u Gradskoj upravi.

Druge opštine

Roditelji koji rade u Banjaluci, a imaju prebivalište u nekoj drugoj lokalnoj zajednici, prema Pravilniku o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, ne ostvaruju pravo na subvenciju, jer je, kako navode u Gradskoj upravi, ova mjera osmišljena da bi bilo pomognuto Banjalučanima.

- Nismo u mogućnosti, a ni obavezni da pomažemo stanovnicima ostalih opština. Po uzoru na Banjaluku sufinansiranje troškova boravka djece u privatnim vrtićima nedavno su počeli Laktaši i Prijedor. Nadamo se da ćemo i ostale opštine u Srpskoj pridružiti ovom trendu - kažu iz grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana