Poskupljenja i kašnjenja obesmislila subvencije

Jasmina Salopek
Poskupljenja i kašnjenja obesmislila subvencije

BANjALUKA - Iako je u više navrata iz Gradske uprave stiglo obećanje roditeljima, čiji mališani idu u privatne vrtiće na području grada, da će subvencije za boravak mališana u tim ustanovama biti povećane, to se još nije desilo niti se zna da li doći do toga.

Isplata ove pomoći kasnila je za prethodna dva mjeseca, a iz Gradske uprave su juče kazali da korisnici novac mogu očekivati do kraja sedmice.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da će isplata subvencija biti do kraja ove sedmice.

- Nema nikakvih finansijskih prepreka da subvencije za smještaj djece u privatnim vrtićima ne budu isplaćene. Riječ je o redovnoj dinamici isplate. Prvi put od vas čujem za to, nije me niko obavijestio da kasni isplata - rekao je Kresojević.

On je ranije za “Glas Srpske” rekao da se u uslovima kada se radi na paketu mjera štednje, zbog blokada Gradske uprave, povećanje subvencija ne može razmatrati. Subvencije po djetetu iznose 60 KM, ali je većina privatnih vrtića odmah po uvođenju ove podrške, podigla cijene usluga.

Majka dvoje mališana, koji idu u privatni vrtić u naselju Ada, rekla je za “Glas Srpske” da je u aprilu prošle godine, kada je počela dodjela subvencija, smještaj u privatnim vrtićima poskupio sa 220 na 250 maraka mjesečno, a da je od početka ove godine cijena otišla na 300 KM po djetetu.

- Imali smo obećanje da će subvencija biti povećana sa 60 na 80 KM po djetetu od polovine ove godine, ali od toga izgleda nema ništa. Sve je ostalo samo na obećanjima - ispričala nam je ova majka, koja nije željela da joj objavimo ime. Mjesečno za boravak dvoje djece u tom vrtiću, navodi ona, mora da izdvoji 520 KM.

- Za to moramo imati pare. Grad je do juna redovno isplaćivao subvenciju. Ali posljednja dva mjeseca isplata kasni pola mjeseca. Dobro nam dođu te pare, ali bismo voljeli da se iznos poveća zbog poskupljenja smještaja u vrtiću - navodi ova majka.

Na konkursu, koji je objavljen za prijem mališana u javne predškolske ustanove, nema dovoljno mjesta za svu djecu.

- Ništa drugo mi nije preostalo nego da papreno plaćam privatni vrtić i čekam isplatu subvencije - kaže ova majka.

Dodaje da se nada da će gradske vlasti prilikom krojenja budžeta uzeti u obzir i poskupljenja, te povećati iznos subvencije.

I drugi roditelji se žale na iznos subvencija za boravak mališana u privatnim predškolskim ustanovama na području grada.

Žana M. čija djeca takođe idu u privatni vrtić u naselju Nova varoš rekla je za “Glas Srpske” da su se nadali da će biti povećan iznos subvencija, s obzirom na to da su troškovi života sve veći.

- Iz medija smo krajem prošle godine saznali da će subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima rasti. Tako su poručivali iz grada. Mi smo se nadali da će to biti i učinjeno, jer je osim cijena usluga u vrtićima, u međuvremenu  sve poskupjelo. Međutim, od tada je prošlo gotovo devet mjeseci, a do sada ništa nije učinjeno - rekla je Žana.

Dodaje da su uplate obično stizale polovinom mjeseca.

- Sada je skoro kraj jula i juče još nije bila uplata. Iako nije dovoljan iznos, opet nam dobro dođe subvencija - kazala je ova majka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana