Poseban režim rada u Službi za stomatološku zaštitu na Poliklinici: Na pregled samo uz trijažu i naručivanje

Aleksandar Stojanović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Svi stanovnici stariji od 18 godina kojima treba stomatološka zdravstvena zaštita pomoć mogu da potraže u Službi za stomatološku zaštitu na Poliklinici, a za djecu do 18 godina ove usluge obezbijeđene su u školskim stomatološkim ambulantama.

Iz banjalučkog Doma zdravlja kazali su za “Glas Srpske” da je na snazi poseban režim rada u ambulantama, koji se odnosi na trijažu i zakazivanje pacijenata telefonskim putem.

- To podrazumijeva da bi pacijenti trebalo da dolaze u zakazanim terminima, sa zaštitnom maskom i popunjenim epidemiološkim upitnikom, što je pokazatelj da pacijent nema znakove infekcije i da nije bio u kontaktu sa zaraženom osobom - istakli su iz Doma zdravlja i dodali da pacijenti, u zavisnosti u kojoj ambulanti žele obaviti pregled, mogu broj za zakazivanje termina pronaći na internet stranici Doma zdravlja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije došlo je i do reorganizacije posla pa je rad organizovan u jednoj i dvije smjene.

- Školske ambulante u osnovnim školama “Ivo Andrić”, “Branko Radičević” i “Georgi Stojkov Rakovski” rade u dvije smjene, a ambulante u ostalim školama rade samo prvu smjenu. To obuhvata ambulante u osnovnim školama “Borisav Stanković”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Sveti Sava” i “Desanka Maksimović” - poručili su iz Doma zdravlja.

Jedina školska ambulanta koja trenutno ne radi je ona u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, a djeca koja pripadaju ovoj ambulanti stomatološke usluge mogu da dobiju u OŠ “Branko Radičević”.

- Dakle, i pored reorganizovanog režima rada, u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu svi pacijenti, bez obzira na starosnu dob, mogu doći i dobiti potrebnu uslugu. Pacijenti sa hitnim stomatološkim stanjima će biti primljeni odmah, a za ostale usluge se potrebno zakazati telefonom - rekli su iz Doma zdravlja.

Otvaranje stomatoloških ambulanti nakon perioda kad su radile samo za hitne slučajeve pozdravili su i Banjalučani, koji tokom vanrednog stanja nisu mogli da odu zubaru.

- U aprilu sam imala jaku zubobolju i bila mi je potrebna intervencija stomatologa. Dobila sam privremenu uslugu, a odmah po otvaranju ambulanti posjetila sam zubara - kazala je mještanka Starčevice Danijela Janković.

 Smanjen kapacitet

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije od 22. juna domovi zdravlja u Srpskoj povećali su obim rada na 75 odsto kapaciteta prilikom pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga. Ovom odlukom domovi zdravlja su rad organizovali tako da je obavezan režim naručivanja, obavezno korišćenje maski za pacijente i strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana