Posao i lakše kretanje nedosanjani san osoba sa invaliditetom

Aleksandra Todorović
Posao i lakše kretanje nedosanjani san osoba sa invaliditetom

BANjALUKA - Osobe sa invaliditetom susreću se svakodnevno sa mnogobrojnim problemima, a među najizraženijim su nemogućnost zaposlenja i teško dostupni i neprilagođeni prilazi javnim institucijama i ustanovama.

Rečeno je to juče na radionici pod nazivom “Građansko učešće u donošenju odluka na lokalnom nivou”, koju je organizovala Organizacija amputiraca UDAS. U radionici su učestvovali predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, koji su uključeni u sprovođenje Akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom 2020-2026. godine.

Operativni menadžer UDAS-a Gordana Šekarić kazala je da je cilj radionice da razmijene informacije o problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u pojedinim oblastima te da sačine izvještaj koji će dostaviti Gradskoj upravi.

- Ključno je da bude obezbijeđeno zapošljavanje osoba sa invaliditetom te poboljšana usluga personalne asistencije, pristupačnost informacijama u vezi sa gestovnim jezikom, kao i osobama sa oštećenjem vida - objasnila je Šekarićeva.

Istakla je da bi i usluge zdravstvene i socijalne zaštite trebalo da budu prilagođene ovoj kategoriji stanovništva.

- Potrebno je ne samo da bude obezbijeđen fizički prilagođen ulaz u zdravstvenu ustanovu, već i da sistem usluga bude dostupniji te da zdravstveno osoblje bude na adekvatan način obučeno - naglasila je Šekarićeva.

Predstavnik Udruženja distrofičara RS Radovan Ristić rekao je da problem predstavljaju rampe koje bi trebalo da budu sanirane, jer nisu upotrebljive zbog kosina ili oštrih ivičnjaka.

- Obećano nam je da će biti urađeno 50 rampi na području grada, od kojih je urađena samo jedna kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, ali je problem sa arhitektonskim barijerama kod javnih ustanova i dalje prisutan - kaže Ristić. Naglasio je da mnogi javni prevoznici na području grada imaju niskopodne autobuse, ali ih osobe sa invaliditetom malo koriste zbog nepristupačnog prilaza te da se više oslanjaju na auto-taksi.

Ortopedska pomagala

UDAS je u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske omogućio da ratni vojni invalidi i paraplegičari dobiju ortopedska pomagala.

- Ova pogodnost im je omogućila pojednostavljenu proceduru, a samim tim i da kvalitet ortopedskih pomagala bude puno bolji te da sami izaberu ortopedsku radnju - rekla je Gordana Šekarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana