Ponuđene četiri opcije za Toplanu

Vesna Popović
Ponuđene četiri opcije za Toplanu

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je u petak u Gradskoj upravi nekoliko modela tehničkog i finansijskog restrukturisanja "Toplane", a na gradskim vlastima je da odluče da li će neki i da prihvate.

Ovo je po završetku sastanka saopšteno iz Gradske uprave, ali nisu iznošeni detalji o tome kakvi su prijedlozi i šta su podrazumijevali. "Glas Srpske" saznaje da su ponuđena četiri modela restrukturisanja "Toplane".

- Ponuđena su tehnička rješenja za modernizaciju sistema daljinskog grijanja. To prije svega podrazumijeva promjenu energenta, odnosno prelazak sa mazuta na biomasu, odnosno drvnu sječku - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je, pored tehničkog, razgovarano i o finansijskom aspektu, odnosno novcu koji bi bio potreban za sprovođenje mogućih mjera restrukturisanja "Toplane".

- Radi se o veoma zahtjevnom i komplikovanom procesu. U njemu mora biti objedinjeno restrukturisanje postojećih obaveza "Toplane", adekvatno tehničko rješenje i na kraju krajeva da odabrani model bude finansijski samoodrživ - rečeno je u Gradskoj upravi.

Naglasili su da će razgovori biti nastavljeni nakon pribavljanja dodatnih informacija, koje bi trebalo da ponude kompletnu sliku o odabranom modelu modernizacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je predvodio delegaciju grada na sastanku u petak, u više navrata je naglašavao da do kraja ovog mjeseca mora biti donesena konačna odluka o daljoj sudbini "Toplane".

- Rješenje pitanja gradskog grijanja je jedno do naših strateških opredjeljenja. Uprkos brojnim poteškoćama, naš cilj je da "Toplanu" postavimo na zdrave noge - isticao je i ranije Radojičić.

Predstavnici grada, "Toplane" i EBRD-a u BiH potpisali su u avgustu mandatno pismo o finansijskom restrukturisanju i modernizaciji grijanja u gradu.

Riječ je o kreditu od 15 miliona evra uz veoma povoljne uslove, koji bi bio iskorišćen za nabavku novih kotlova na biomasu koji bi bili instalisani u "Toplani", te za refinansiranje postojećih obaveza.

Raspodjela

Kredit EBRD-a bi trebalo da bude realizovan u dvije tranše od deset i pet miliona evra, sa rokom otplate od 15 godina, uz grejs period do tri godine i kamatnu stopu od jedan odsto. Prva tranša kredita od deset miliona evra bila bi namijenjena za nabavku novih kotlova na biomasu koji bi bili instalisani u "Toplani", dok bi pet miliona bilo namijenjeno za refinansiranje postojećih obaveza "Toplane".

Gradski dug

Refinansiranje duga i planovi za oslobađanje dijela budžeta  podizanjem kredita pod povoljnijim uslovima bila je u petak tema sastanka delegacije grada i bankara. Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da će početkom 2017. biti raspisan međunarodni tender za kreditiranje na kojem mogu učestvovati banke sa sjedištem u Banjaluci. 

- Osnovni razlog za njegovo raspisivanje je to što je u međuvremenu došlo do pada kamata na bankarskom tržištu.  Grad bi smanjenjem rata postojećih zaduženja oslobodio značajna sredstva u budžetu - objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana