Pomoć stiže za 50 porodica na području Banjaluke

Jasmina Perišić
Pomoć stiže za 50 porodica na području Banjaluke

Banjaluka - Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pripremila je pomoć za 50 poplavljenih porodica na području grada.

Pomoć od ove humanitarne organizacije, čije je predstavništvo u Srbiji, a ogranci širom dijaspore i regiona, dobilo je 30 porodica sa područja grada krajem 2014. godine.

Predstavnik Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" u Banjaluci Pavle Marić rekao je da organizacija uživa povjerenje humanitaraca, jer imaju uvid u svaku doniranu marku.

- Nekoliko porodica iz Banjaluke, koje su zadesile katastrofalne poplave u maju, već je dobilo pomoć od ove humanitarne organizacije - rekao je Marić i dodao da je posljednja donacija poplavljenima od 9.915 KM podijeljena krajem decembra 2014. godine.

On je potvrdio da je u pripremi donacija za još 50 porodica ugroženih u poplavama, ali da je jedini uslov za dobijanje te pomoći da porodice imaju barem jedno dijete.

- Nikada ne doniramo novac, već isključivo pomoć koja pomaže ugroženima da stanu na noge. Riječ je uglavnom o bijeloj tehnici, namještaju, građevinskom materijalu, ali i drugim paketima pomoći koji olakšavaju dalji život ugroženima - kazao je Marić.

U nekim slučajevima, kako je istakao, pojedine porodice su dobile traktore, kosilice, ali i krov nad glavom.

- Skoro smo jednoj samohranoj majci iz Čelinca kupili kuću. Osim toga, porodici Kojić sa četvoro djece iz Debeljaka, koja živi u zaista teškim uslovima, obećali smo pomoć u izgradnji kuće, ukoliko obezbijede plac - rekao je Marić i dodao da je veoma teško doći do onih kojima je pomoć najpotrebnija.

- Centar za socijalni rad nam ne smije davati te informacije, pa se uglavnom ljudi sami javljaju, ali malo je onih kojima smo istinski potrebni, jer ne znaju za nas - kazao je Marić.

On je apelovao da se građani priključe ovim akcijama i da malim donacijama, koliko je ko u mogućnosti, pomognu ljudima u nevolji.

Slobodan Kojić iz Debeljaka, kojem je ova organizacija obećala da će izgraditi kuću, kaže da su već dobili od ovih humanitaraca veš-mašinu, frižider i usisivač.

- Stvarno smo im zahvalni. Rekli su nam da ih nazovemo čim kupimo plac i oni će nam napraviti kuću. Problem je što mi novca za plac nemamo, jer smo i supruga i ja nezaposleni sa četvoro djece koju školujemo. Živimo od 105 KM dječijeg dodatka - rekao je Kojić.

Računi

Pavle Marić je rekao da ukoliko neko želi da uplati dnovac mora navesti da li je pomoć namijenjena poplavljenim porodicama ili ugroženim porodicama sa četvoro i više djece.

- Novac se može uplatiti na broj žiro-računa 5688061340001652, a za uplate iz inostranstva na IBAN: BA39 5688 0612 0000 2134. Novac se uplaćuje HO "Srbi za Srbe" na SWIFT: BALBA22 - istakao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana