Pomoć samo za najugroženija domaćinstva

Sara Bojanić
Pomoć samo za najugroženija domaćinstva

BANjALUKA - Gradska uprava raspisala je javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece. Poziv je otvoren do 27. aprila, a kako je predviđeno, jedna porodica može dobiti najviše 5.000 KM.

Iz Gradske uprave su saopštili da su uslovi za ostvarivanje ove jednokratne novčane pomoći za svaku porodicu da ima prebivalište na teritoriji grada, stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se ona nalazi u svom vlasništvu te da je korisnik prava Centra za socijalni rad.

- Visina i broj odobrene jednokratne novčane pomoći zavisi od planiranih i raspoloživih sredstava u budžetu grada za ovu namjenu. Sve pristigle prijave razmatraće komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece - naglasili su iz Gradske uprave.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović kazao je za “Glas Srpske” da je ova pomoć od velikog značaja za ove porodice.

- Još 2009. godine napravili smo bazu podataka u kojoj je definisano koliko porodica je potrebno obuhvatiti projektom. Ova finansijska pomoć mnogo znači za stvaranje boljih uslova za život naših porodica - kazao je Radovanović.

Međutim Radovanović ističe da, iako značajna, ova podrška nije dovoljna porodicama sa četvoro i više djece da riješe stambeno pitanje, jer se uglavnom radi o nezaposlenim licima. Naveo je da trenutno u udruženju ima više od 200 porodica kojima je potrebna finansijska pomoć za stambeno zbrinjavanje.

- Problematičan je i uslov po kojem ovo pravo mogu da ostvare samo porodice koje su na spisku Centra za socijalni rad. To znači da roditelji koji su radno sposobni ne mogu da dobiju potvrdu iz Centra za socijalni rad. Mnogo je onih koji su radno sposobni, a bez posla i primanja, tako da će oni ostati bez ove vrste pomoći - naglasio je Radovanović.

Kako je rekao, ranije su pojedinačni iznosi za stambeno zbrinjavanje bili niži.

- Kada je pokrenuta ova inicijativa jedna porodica je mogla dobiti oko 1.000 do 2.000 KM, jer je cilj bio da što više porodica dobije pomoć. Tražili smo da se pojedinačni iznos poveća. Zbog vrtoglavih poskupljenja sada ni 5.000 KM nije neki novac - rekao je Radovanović.

Prijave

Prijave na javni poziv potrebno je predati Odjeljenju društvene djelatnosti putem Prijemne kancelarije Gradske uprave, broj 16 ili poštom.

- Sve informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona 051/244-444 lokal 756 ili direktno, u kancelariji broj 26 - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana