Pomoć penzionerima uslov za vanrednu sjednicu

Jelena Tanacković
Pomoć penzionerima uslov za vanrednu sjednicu

BANjALUKA - Odbornicima u Skupštini grada Banjaluka odbornik PDP-a Milko Grmuša uputio je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se donijela odluka o rebalansu budžeta, ali sudeći po svemu većina u gradskom parlamentu neće to podržati dok se ne isplati po 100 maraka pomoći penzionerima.

Za održavanje sjednice potrebno je 11 potpisa odbornika u Skupštini grada, međutim, iz vladajuće koalicije grada Banjaluka, koju čine SNSD, DEMOS i Ujedinjena Srpska, neće podržati inicijativu ukoliko gradska vlast ne sprovode odluke usvojene budžetom.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Dragoslav Topić rekao je za “Glas Srpske” da se u PDP-u nastavlja raskol između visokopozicioniranih članova stranke i gradonačelnika Draška Stanivukovića.

- To pokazuje inicijativa odbornika Grmuše koji traži podršku odbornika za sazivanje sjednice, umjesto da to uputi gradonačelnik na kolegijumu. Ostajemo pri ranijoj odluci da nećemo ništa podržati dok se ne isplati pomoć penzionerima - kazao je Topić.

Grmuša je rekao da deset miliona KM suficita stoji neutrošeno, vrijednost novca pada svaki dan, a potrebe građana su sve veće.

- Ne možete biti razumni i dobronamjerni da stopirate rebalans budžeta gdje imate povećane budžetske prihode u 2022. godini po osnovu viška BDP-a i drugih taksi, a da ljudi nemaju vodu, infrastrukturu ili razmišljaju kako da plate ogrev - kazao je Grmuša za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, ako se sluša šta žele Banjalučani i članovi PDP-a, SNSD-a, SDS-a, Ujedinjene Srpske inicijativa će biti usvojena, ali ako postoje drugi interesi, onda svaki čovjek imenom i prezimenom treba da kaže zašto neće podržati ovaj prijedlog.

- Do svakog odbornika je stigla inicijativa, a njih je neko birao i imaju odgovornost prema njima, ako su važniji interesi nekoga iz sjene ili u partiji, onda neka se to saopšti - kaže Grmuša i dodaje da je vrijeme da padnu maske sa lica.

Šef Kluba odbornika US-a u Skupštini grada Neven Stanić rekao je da neće potpisati inicijativu dok se ne ispune odluke iz usvojenog budžeta za 2022. godinu.

- Ne može se funkcionisati na način da se projekti za koje gradonačelnik Draško Stanivuković smatra da su za njega bitni realizuju, a projekti koje je predlagala skupštinska većina ostavljaju po strani - kazao je Stanić za “Glas Srpske”.

Stanić dodaje da su došli do situacije da građane više ne interesuje sjednica grada i performansi koji se na njoj dešavaju.

Lazić

Odbornik pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić Medo ističe da je učestvovao u pokretanju inicijative.

- Dešavalo se ranije da nekoliko mjeseci nema sjednice gradskog parlamenta, što je nedopustivo i tragično za grad. Predložili smo zasjedanje, a ukoliko do njega ne dođe, nastavićemo da radimo kao i do sada - kaže Lazić za “Glas Srpske” i dodaje da vlada jednoumlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana