Položeni vijenci na spomenike palih boraca

Srna
Položeni vijenci na spomenike palih boraca

BANjALUKA- Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja palim borcima Drugog svjetskog rata danas je, povodom Dana grada Banjaluka, počast herojima koji su boreći se za slobodu svoje živote ugradili u temelje Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je položio vijence u ime grada sa predsjednikom Skupštine Ljubom Ninkovićem, rekao je da je Banjaluka dala ogroman doprinos u borbi protiv fašizma.

Stanivuković je istakao da Banjaluka slavi slobodu, ali da je činjenica da je tu slobodu trebalo potvrđivati mnogo puta, u mnogo bitaka i izazova.

"I danas kada slavimo izvojevanu slobodu prije 78 godina ili 30 godina poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata moramo da branimo naš suverenitet, pravo da odlučujemo i da se pitamo što je suština našeg duha i sentimenta našeg naroda", naveo je on.

Stanivuković je istakao da su riječi srpski narod i sloboda, Banjaluka i sloboda sinonimi i da će tako biti i u budućnosti, te da imaju dužnost da na svim važnim spomenicima polože vijence u znaj sjećanja.

"Neka nam je srećan Dan grada, neka se Banjaluka razvija i napreduje, ali da nikad ne zaboravimo naše korijene. To je naš zavjet i dužnost, tako smo radili u prošlosti, tako radimo danas, a radićemo i u budućnosti", naveo je Stanivuković.

Ninković je rekao novinarima da su danas položeni vijenci s ciljem da se oda počast i zahvali onima koji su prije 78 godina dali svoje živote za slobodu, ali i prilika da zahvale svima koji su preživjeli gnusne zločine i danas omogućili slobodu u Banjaluci.

"Ovo je prilika da u miru pričamo o onome što se desilo i da kažemo svima da nikada nećemo zaboriviti bilo kakvu žrtvu naših predaka, nevezano samo za ovo što se desilo prije skoro 80 godina", rekao je Ninković, i svim Banjalučanima čestitao Dan grada.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluke Goran Rogić rekao je da okupljanje na ovim mjestima budi uspomene na junačka djela najboljih sinova koji su, ne samo u posljednjem ratu nego i mnogim drugim, dali svoje živote za odbranu časti i dostojanstva srpskog naroda na ovim prostorima.

"Tako je bilo 1941. godine kada je naš goloruki narod ustao protiv mnogo jačeg neprijatelje i zahvaljujući svojoj volji i patriotizmu doveli su naš narod do slobode 1945. godine. Nažalost, desilo i 1991. godine kada smo mi pripadnici Vojske Republike Srpske morali da branimo našu Republiku", naveo je Rogić, ističući da treba praštati, ali ne i zaboravljati.

U okviru aktivnosti povodom obilježavanja Dana grada, predstavnici Gradske uprave položili su danas vijence i kod Spomen-obilježja žrtvama Veleizdajničkog procesa i Spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju "Sveti Pantelija", Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu i na Spomenik "12 beba".

Predstavnici gradske administracije položili su vijence na Spomen-kosturnicu na Novom groblju i na Spomenik "Topola užasa" u centru grada, gdje su vijence položili i predstavnici Gradskog udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana