Položen kamen-temeljac za izgradnju osnovne škole u Adi: Prvi đaci u klupama od naredne godine

Sara Bojanić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA- Mje­šta­ni na­se­lja Ada ko­nač­no će do­bi­ti osnov­nu ško­lu, a danas je po­sta­vljen ka­men-te­me­ljac za iz­grad­nju ovog objek­ta, ko­ji bi pr­ve đa­ke tre­ba­lo da pri­mi od škol­ske 2023/2024. go­di­ne.

Kako je najavljeno, petorazredna škola biće područno odjeljenje Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", što će značajno olakšati školovanje mališanima iz ovog i okolnih naselja. Objekat je projektovan za 300 učenika, sa deset učionica, fiskulturnom salom sa pratećim prostorijama i igralištem u dvorištu oko kojeg će biti izgrađene tribine.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić kazala je da je prethodnih godina bilo mnoštvo inicijativa za izgradnju škole na ovoj lokaciji, s obzirom na to da su djeca iz Ade uglavnom nastavu pohađala u školama na Starčevici i u Boriku. Prema njenim riječima, izgradnja škole u Adi, u čijoj blizini se gradi veliki broj stambenih blokova, jedan je od kapitalnih projekata u gradu.

- Ministarstvo je ispratilo sve pripreme za početak gradnje ovog projekta i u narednoj godini imaćemo prve đake u ovoj školi. U saradnji sa gradom radimo i na pripremi za izgradnju nove škole u naselju Paprikovac - poručila je Trivićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković podsjetio je da u Banjaluci posljednjih 20 godina nije izgrađena nijedna škola.

- Izgradnja ove škole biće od velikog značaja za stanovnike Ade, čija djeca pohađaju osnovne škole u okolnim naseljima - rekao je Stanivuković.

Dodao je da su iz budžeta grada da 2022. godinu izdvojena znatna sredstva za obrazovanje.

- Ovo je jedan od vrednijih i značajnijih projekata u ovoj godini. Uz podršku Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske pristupamo realizaciji ovog projekta, vrijednog šest miliona KM. Grad je obezbijedio novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - pojasnio je Stanivuković. 

Poručio je da će izgradnja ove škola doprinijeti razvoju obrazovanja kao jednom od glavnih stubova društva.

- Osim škole u Adi, do kraja godine, na 30 godina postojanja Republike Srpske, počinjemo graditi i školu na Paprikovcu - najavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, za buduću školu na Paprikovcu grad je prikupio sve saglasnosti da uz projekat koji će resorno ministarstvo završiti i sredstava koja će Vlada Srpske obezbijediti, do kraja godine počnu radovi.


RADOVI

Gradonačelnik je rekao da je grad izdvojio milion KM za različite radove u školama na području grada i to u Vrbanji, Novoseliji, Bronzanom Majdanu, Pervanu, Lazarevu i drugim naseljima.

- Počinjemo i gradnju deset dječijih igrališta. Rješavamo višedecenijske probleme u gradu - kazao je Draško Stanivuković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana