Poljoprivredna škola vrijedna divljenja

J. Sa.
Poljoprivredna škola vrijedna divljenja

BANjALUKA - Svečanom akademijom, koja je juče upriličena u Banskom dvoru, Poljoprivredna škola Banjaluka proslavila je 100 godina od osnivanja.

- Svi smo ponosni zbog toga i zahvalni svim ovim ljudima koji su danas sa nama. Prošla je mnoge godine i izazove u ovom vijeku postojanja, ali nadamo se da će u budućnosti biti mnogo lakše i mnogo više učenika u našim prostorijama - istakao je direktor škole Bojan Bakal.

Jedan od bivših učenika Poljoprivredne škole je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da se ova škola može pohvaliti jedinstvenim nastavno-obrazovnim procesom koji je izdržao sve izazove vremena i teške situacije. Dodik je naglasio da ova obrazovna ustanova nije prestajala da radi ni u ratnim uslovima te da je uvijek bila organizovana u formi internata.

- Važno je da u Banjaluci postoji nešto što traje 100 godina. Poljoprivredna škola je dala mnogo stručnjaka koji su postali vodeći ljudi u svom zanatu. Bio sam učenik ove škole, mada se nisam zadržao u toj djelatnosti. U svakom slučaju to smatram dobrim osnovom za sve ono što sam kasnije postigao u životu - rekao je Dodik kojem je uručena povelja za nesebičan doprinos razvoju Poljoprivredne škole.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je svim prosvjetarima koji su kroz generacije školovali mlade ljude da bi stekli znanja. Gradonačelnik Draško Stanivuković je podsjetio da je ova škola osnovana davne 1923. na vrtovima i njivama tadašnje Carske bašte.

- Poljoprivredna škola i danas, čitav vijek poslije, živi kao jedna od najznačajnijih škola u našem gradu i vrijedna je divljenja - poručio je on.

Akademiji je, između ostalih, prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana