Policijska uprava Banjaluka: U novembru riješeno 94,6 odsto krivičnih djela

Srna
Policijska uprava Banjaluka: U novembru riješeno 94,6 odsto krivičnih djela

BANjALUKA - Na području Policijske uprave Banjaluka u novembru je evidentirano 147 krivičnih djela, od čega je riješeno 141 krivično djelo ili 94,6 odsto, a stanje bezbjednosti na području ove uprave ocijenjeno je zadovoljavajuće, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Uprave.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da je u novembru evidentirano 3,9 odsto manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2022. godine, kada su evidentirana 153 krivična djela.

"Po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 46 krivičnih djela ili 85,2 odsto, a evidentno je smanjenje imovinskih krivičnih djela za 30,1 odsto u odnosu na uporedni period", rekao je Vukelić.

Vukelić je napomenuo da je evidentirano 58 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, dok su u istom periodu lani evidentirana 83 krivična djela.

"Smanjenje je najveće kod krivičnog djela teška krađa, gdje je evidentno smanjenje od 47,6 odsto, odnosno ove godine je evidentirano 11 teških krađa, dok je lani evidentirana 21", rekao je Vukelić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić rekao je da je u oblasti zloupotrebe droge otkriveno sedam krivičnih djela, gdje je evidentno povećanje broja otkrivenih krivičnih djela za 133,3 odsto u odnosu na uporedni period, kada su evidentirana tri krivična djela.

"Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je šest izvještaja kojima je obuhvaćeno šest osumnjičenih lica, a zbog zloupotrebe droge prekršajno je sankcionisano 28 lica", rekao je Kojić.

On je naveo da su u oblasti privrednog kriminaliteta u novembru otkrivena četiri krivična djela i podnesena četiri izvještaja protiv četiri osumnjičena lica.

Kojić je rekao da je policija u novembru realizovala četiri operativne akcije, od kojih su dvije akcije kodnih naziva "Potok" i "Klašnik" - usmjerene na sprečavnje i otkrivanje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge, dok su akcije kodnih naziva "Kameleon" i "Nakamura" usmjerene na sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

Načelnik Sektora policije Momčilo Marić rekao je da je u novembru evidentirano 56 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, dok su u uporednom periodu evidentirana 92 slučaja, odnosno 39,1 odsto manje.

"U novembru su evidentirane 422 saobraćajne nezgode, što je više za 11,9 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 377 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama četiri lica su smrtno stradala", rekao je Marić.

Marić je rekao da su iz saobraćaja isključena 44 vozila, te 497 vozača, odnosno 102 odsto više u odnosu na uporedni period.

"Od 497 vozača - 463 su isključena zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, četiri zbog vožnje pod dejstvom droge, 16 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 14", rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana