Policija za pse kuca na vrata vlasnika

 Miloš Vasiljević
Policija za pse kuca na vrata vlasnika

BANjALUKA - Akcija kontrole vlasnika pasa i njihovih zakonskih obaveza kao što je mikročipovanje, ali i vakcinacija i šetnja ljubimaca pod nadzorom, počinje 15. decembra.

Ova aktivnost formirana je u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja, a na inicijativu Odjeljenja za komunalne poslove, s ciljem kontrole vlasnika pasa, koji su čest uzrok napuštanja ovih životinja.

- Sprovođenjem ovih zakonskih obaveza neodgovorni vlasnici pasa će morati preuzeti odgovornost za svoje ljubimce te će na taj način biti smanjen broj napuštenih pasa, kao i širenje zaraznih bolesti - poručili su iz Gradske uprave.

Dodali su da se vlasnicima pasa preporučuje čipovanje njihovih ljubimaca i vakcinacija protiv bjesnila, što je ujedno i zakonom propisano. Biće sprovođena i akcija kontrole životnih uslova vlasničkih pasa, koja će početi nakon masovne kontrole navedenih stavki.

- Ovu aktivnost sprovodiće Policija za pse, koja djeluje u okviru Odjeljenja u saradnji sa veterinarskom inspekcijom. Riječ je o prvoj masovnoj kontroli mikročipova vlasničkih pasa na javnoj površini u Srpskoj - rekli su iz Gradske uprave.

Vlasnici pasa će biti dužni da dopuste službenicima da očitaju čip te da provjere u kakvim uslovima borave ljubimci.

 - Pripadnici Odjeljenja su postavili plakate na objektima mjesnih zajednica, kao i na objektima veterinarskih ambulanti, na kojima je jasno istaknuto kada počinje kontrola te šta je zakonska obaveza vlasnika pasa na području grada - dodali su oni.

Veterinar u Veterinarskoj stanici “Vet centar” Boran Gajić kaže za “Glas” da je ovo odličan potez te da je bilo krajnje vrijeme da se počne primjenjivati.

- Svaki savjestan vlasnik je to i do sada trebalo da uradi. Činjenica je da čipovanje košta 25 KM pa možda za neke predstavlja opterećenje za kućni budžet, ali je to izdvajanje zanemarivo kada se zna da rješava puno problema - dodao je Gajić.

Prema njegovim riječima, čipovanje je počelo odavno, ali nije obavljana kontrola, jer se u više navrata gledalo vlasnicima pasa kroz prste.

- Dešava se da ljudi uzmu psa pa kad vide da je narastao, ostave ga. Pas ljubimac je luksuz i to moramo raščistiti sami sa sobom. Naravno postoje kategorije koje nisu luksuz, a to su psi za osobe sa oštećenim vidom, ali i psi čuvari i oni koji čuvaju stado - rekao je Gajić.

Gajić dodaje da će ovo mnogo olakšati posao njegovoj struci te da će biti uvedena jedinstvena baza u BiH.

- Ako psa čipujemo u Banjaluci, kolege će ga moći identifikovati u Trebinju na osnovu mikročipa, a samim tim će dobiti podatke o vlasniku, ali i ambulante, tako da ćemo moći vratiti psa vlasniku - rekao je Gajić.

Dodao je da je svima u interesu da ovaj problem bude riješen što urgentnije.

- Svima je u interesu da ovo bude riješeno. To će biti predah za sve, smanjiće se broj pasa lutalica na ulicama za 70 odsto - rekao je Gajić.

Prelazni period

Prema riječima veterinara Borana Gajića vlasnicima pasa potrebno je dati rok da posjete veterinarske ambulante.

- Ljudima treba dati period od sedam do deset dana da obave čipovanje i da odmah počne sankcionisanje. U suprotnom protiv vlasnika će ići kazneni nalog. Mislim da je to korektno i da će nam svima olakšati svakodnevicu - rekao je Gajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana