Policija za pse ima pune ruke posla, evo i zašto

Katarina Šaponja
Policija za pse ima pune ruke posla, evo i zašto

Držanje životinja u stanu bez saglasnosti zajednice etažnih vlasnika, izvođenje i šetanje velikih i opasnih pasa bez zaštitne korpe, te njihovo kretanje bez nadzora vlasnika neke su od najčešćih prijava koje zaprima Policija za pse.

Naveli su ovo iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju i dodali da su samo od početka ove godine zaprimili više od 240 prijava koje se odnose na kršenje propisa o držanju i kretanju pasa. Jedna od onih koja je alarmirala Policiju za pse je sugrađanka Tijana B.

- Živim u blizini parka “Mladen Stojanović” i nerijetko viđam velike pse bez korpe i povoca. Nisam tome pridavala puno značaja sve do jednom, kada je moj sin bio na biciklu, a za njim je potrčao ogroman pas. Zamalo je došlo do nesreće. Nakon par dana sam vidjela istog mladića kako šeta psa pored igrališta i opet bez korpe. To je bio trenutak kada sam odlučila da se obratim nadležnima - istakla je ova ogorčena sugrađanka i dodala da se napadi najčešće dešavaju zbog nemara vlasnika.

Podsjećamo, grad je u sklopu Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u avgustu 2022. godine dobio Policiju za pse i ona se od tada svakodnevno bavi pitanjima koja se odnose na ove životinje.

- Zadatak Policije za pse jeste da kontroliše da li vlasnici pasa poštuju propise, tačnije odluku o komunalnom redu kojom je propisano držanje kućnih ljubimaca u objektima kolektivnog stanovanja, u dvorištu, te način izvođenja i šetanja određenih rasa pasa, na kojim mjestima je zabranjeno izvoditi pse i na kojim se mogu slobodno puštati bez povoca i slično - pojasnili su iz odjeljenja.

Kada je riječ o psima lutalicama, Odjeljenje za komunalne poslove izdaje nalog Higijeničarskoj službi koja vrši zbrinjavanje neregistrovanih, nevakcinisanih pasa u centralno gradsko prihvatilište, odnosno azil.

Prema njihovim riječima, radnici Higijeničarske službe napuštenog psa odvode na pregled kod veterinara, a zatim prolazi tretman koji podrazumijeva karantin u trajanju od deset dana, kao i posmatranje.

- Nakon toga slijedi tretman protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita, kao i vakcinacija protiv zaraznih bolesti, a potom i postupak sterilizacije i čipovanja psa, te na kraju udomljavanje - pojasnili su.

Grad već neko vrijeme sprovodi akciju “Udomi ljubav” koja za cilj ima da što više pasa iz azila pronađe svoj stalni dom. U saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja organizuje druženje sa životinjama u azilu na Manjači svaki dan.

- Azil je od sada otvoren za sve posjetioce, volontere, udruženja, ali i sve one koji planiraju da udome neku od životinja i to radnim danima od osam do 16 časova, te vikendom od deset do 16 časova - naveli su iz Gradske uprave i dodali da je udomljavanje psa besplatno i jednostavno.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da je od početka godine udomljeno 35 pasa.

- Trenutno 120 pasa traži svoj stalni dom, a pas ne smije biti mlađi od tri mjeseca, ni stariji od pet godina da bi ušao u proces udomljavanja - rekli su iz odjeljenja.

Kako pojašnjavaju, svi psi su vakcinisani i čipovani, a posebna pažnja se obraća i na ponašanje, te agresivni psi ne ulaze u proces udomljavanja.

Prema njihovim riječima, onaj ko udomi ljubimca dobija zdravstvenu knjižicu u kojoj su upisane vakcine, tretmani i ostale obaveze prema psu koje je vlasnik dužan da obavi.

Informacije

Građani koji smatraju da su oni, ili neko u njihovoj okolini, ugroženi zbog nemara vlasnika pasa, mogu da se obrate Policiji za pse. Isto mogu da učine i oni koji strahuju zbog pasa lutalica.

Sve informacije o radu Policije za pse, ali i prijave problema, mogu da se dobiju putem brojeva telefona 065/877-031 i 051/306-464.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana