Polenski semafor startuje u ponedjeljak

A. S.
Polenski semafor startuje u ponedjeljak

Banjaluka - Mjerenje koncentracije polena u vazduhu u gradu trebalo bi da počne od ponedjeljka, nakon što je uspješno okončan javni poziv na kojem je za izvođača ovog posla 14. godinu zaredom izabran Poljoprivredni institut Republike Srpske.

Direktor Instituta Vojislav Trkulja kazao je za “Glas Srpske” da su procedure okončane te da se očekuje potpisivanje ugovora, nakon kojeg će početi da radi polenski semafor.

- Podaci će izlaziti na dnevnoj bazi na sajtu Gradske uprave, a građanima će biti dostupni dnevni izvještaji, ali i sedmične prognoze koncentracije polena. Naš institut je jedini u Srpskoj koji obavlja ovakva mjerenja i nastojaćemo da i ove godine posao obavimo što je bolje moguće - kazao je Trkulja.

Iako je polen već počeo da zadaje probleme osobama sa alergijom, Trkulja objašnjava da se zbog aktuelne epidemiološke situacije izbor izvođača ovog posla odužio.

- Ovi podaci će osobama koje pate od alergije ukazivati na to kada je koncentracija polena veća, da se taj dan ne bi izlagali i izlazili napolje - istakao je Trkulja.

Sezona polena počinje početkom marta, a najveće koncentracije su u ljetnim mjesecima. Najčešće traje do oktobra, ali polena ambrozije ima i do novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana