Polenski semafor na čekanju zbog procedure

Vesna Popović
Polenski semafor na čekanju zbog procedure

Banjaluka - Polenski semafor na internet stranici grada, putem kojeg su građani prethodnih godina svakodnevno dobijali informacije o koncentracijama alergenih vrsta polena u vazduhu, nije počeo da radi, jer nije krenulo mjerenje ovih vrijednosti iako je bujanje vegetacije koja izaziva alergijske reakcije kod osjetljivijih lica u punom jeku.

Potvrdili su ovo u Gradskoj upravi i dodali da je završena javna nabavka te da je za obavljanje ovog posla izabran Poljoprivredni institut Republike Srpske.

- Ugovor sa njim još nije potpisan, jer čekamo da nam dostavi bankarsku garanciju. Nadamo se da će to učiniti u narednom periodu - naveli su u Gradskoj upravi.

Precizirali su da će iz budžeta grada za ove namjene biti izdvojeno 20.000 KM.

- Planirano je da se monitoring koncentracije polena obavlja do kraja vegetacionog perioda, odnosno do oktobra. Podaci bi svakodnevno trebalo da budu objavljivani na internet stranici grada u sklopu takozvanog "polenskog semafora". Osim dnevne koncentracije, građani će imati priliku da prate i prognozu koncentracije polena u vazduhu za tekuću sedmicu kako bi znali da li da izlaze napolje i izlažu se dejstvu alergena - naveli su u Gradskoj upravi.

Ljekar u Domu zdravlja Verica Petrović rekla je da je povećan broj pacijenata koji traže pomoć zbog problema sa polenskim alergijama.

- Ljudi duže borave na otvorenom pa je povećan i broj pacijenata sa tim tegobama. U narednom periodu sa intenzivnijim cvjetanjem biljaka očekuje se i veći broj pacijenata - kazala je Petrovićeva.

Navela je da je u proljeće najčešći alergen polen drveća i to lijeske, breze i neke vrste vrba.

- Manifestacije alergije mogu biti različite. Najčešće se javlja crvenilo, svrabež i suzenje očiju te začepljenje nosa sa obilnom sekrecijom - dodala je Petrovićeva.

Prema njenim riječima, mogu se javiti kašalj i kijanje te osjećaj punoće u ušima.

- U pojedinim slučajevima može doći do astmatičnog napada, odnosno stezanja, gušenja i nedostatka vazduha. Isto tako, na koži se može javiti i osip koji jako svrbi - objasnila je Petrovićeva.

Istakla je da se redovno trebaju uzimati antihistaminici te da sa upotrebom lijeka treba početi nekoliko sedmica prije pojave alergena na koji je pacijent alergičan.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli dobiti informacije iz Poljoprivrednog instituta RS kada će biti završene procedure u vezi sa polenskim semaforom. Zaposleni sa kojima smo razgovarali su rekli da nemaju dozvolu da daju informacije, a direktor instituta Vojislav Trkulja nije odgovarao na pozive.

Savjeti ljekara

Ljekar Verica Petrović preporučuje da oni koji imaju problema sa polenskim alergijama treba da budu što manje izloženi alergenu.

- Kada je suvo vrijeme koncentracija polena je visoka i građani treba da borave u zatvorenom prostoru i da ne otvaraju prozore. Obično je najveća koncentracija polena ujutru i šetnje treba da budu planirane u doba dana kada je koncentracija polena najmanja, obično popodne, kada je oblačno vrijeme i kada nema vjetra - kazala je Petrovićeva.

Dodala je da se nakon dužeg boravka u prirodi, po povratku kući, treba istuširati i oprati odjeću koja je nošena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana