Polen ambrozije muka, a cvjetanje tek predstoji

Nevena Bunić, Vesna Popović
Polen ambrozije muka, a cvjetanje tek predstoji

Banjaluka - Za manje od mjesec ambrozija je pokošena sa više od 30.000 metara kvadratnih površine, a uprkos tome u vazduhu su registrovane visoke koncentracije polena ove biljke. Ni prognoza ne predviđa poboljšanje tako da bi građani osjetljivi na ovaj alergen mogli imati dosta problema.

U Domu zdravlja su rekli da u narednom periodu očekuju porast broja pacijenata sa alergijskom reakcijom na polen ambrozije.

- Ta biljka intenzivno cvjeta u drugoj polovini avgusta i septembru, tako da porast broja pacijenata sa ovim problemom tek dolazi - naveli su u Domu zdravlja.

Kazali su da su najčešće tegobe ovih pacijenata kijanje, suvi kašalj, curenje iz nosa, svrab nosne sluznice, otežano disanje na nos, svrab, peckanje i suzenje očiju.

- Od ozbiljnijih simptoma mogu se javiti otežano disanje i nedostatak vazduha te osip na koži koji je praćen izrazitim svrabom. Kada je u pitanju probavni trakt, mogu se javiti povraćanje i proliv - kazali su u Domu zdravlja.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da je košenje ambrozije u gradu počelo prije nepunih mjesec.

- Između ostalih, ambrozija je uklonjena u naseljima Starčevica, Vrbanja, Drakulić, Kumsale. Košene su i manje površine na mjestima gdje su rađeni prekopi u užem centru grada, u trakama uz saobraćajnice, kao i površine gdje su izvođeni građevinski radovi u naseljima Starčevica, Borik i drugim - rekli su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da će se kositi i dalje tamo gdje bude utvrđeno da postoji ova alergena biljka.

- Ovogodišnji plan predviđa košenje ambrozije na oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina, za šta je u budžetu izdvojeno 20.000 KM - rekli su u ovom odjeljenju i napomenuli da će ova akcija biti sprovođena dok traje cvjetanje ambrozije, do kraja septembra.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove su rekli da je tokom jula naloženo košenje i pokošeno 69.850 metara kvadratnih zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta.

- Od tog broja deset odsto je bilo prekriveno ambrozijom. Za razliku od prethodnih godina, produkcija ambrozije u prethodnom periodu je bila znatno niža zbog izuzetno visokih temperatura - kazali su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da su samo opominjali vlasnike zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta koji su poštovali rokove za košenje, tako da nije bilo izdavanja prekršajnih naloga.

Iz Komunalne policije poručuju da su od 1. juna obavili 47 takvih kontrola koje se odnose na privatna dvorišta.

Apel

Iz Gradske uprave su uputili apel vlasnicima privatnih površina da uklone ambroziju sa svojih parcela.

- Ukoliko građani primijete ambroziju na javnoj površini, to mogu da prijave Komunalnoj policiji na broj 306-464, te nadležnoj inspekciji ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu na broj 244-428. Na raspolaganju im je i broj Centra za obavještavanje 121 - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana