Polaganjem vijenaca počela proslava Dana grada Banjaluka: Slobodu treba čuvati jer je skupo plaćena

Jelena Tanacković
Proslava Dana grada Banjaluka
Foto: D. Pozderović | Proslava Dana grada Banjaluka

BANjALUKA - Banjaluka danas slavi Dan grada, odnosno 77. godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti oslobodiocima na spomen-obilježju borcima palim u Drugom svjetskom ratu.

Na Trgu palih boraca NOR-a vijence su položili predstavnici SUBNOR-a, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović te predstavnici grada Banjaluka – gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik gradske Skupštine Mladen Ilić  i mnogi drugi.

Vladimir Đuran iz Izvršnog odbora SUBNOR-a Banjaluke naglasio je da  slobodu treba čuvati jer je skupo plaćena.

Željka Cvijanović istakla je da je ovo veliki dan za Banjaluku.

- Čestitam gradonačelniku i predsjedniku Skupštine grada i svim stanovnicima Banjaluke jer je ovo istorijski dan. Počeli smo da živimo slobodno i da cijenimo slobodu - kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da Banjaluka treba da nastavi tamo gdje je stala.

- Ovo je dan kada svi zajedno treba da se zavjetujemo da će naša Banjaluka i Republika Srpska da žive u miru i stabilnosti, da ispunjavamo protokole u skladu naših stanovnika i lokalnih vlasti - istakla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da u proslavi Dana grada, kada je sloboda stigla u Banjaluku, učestvuje više od 20 gradova iz zemalja regiona.

- Banjaluka je dala ogromno učešće u svim bitkama našeg naroda za slobodu. Danas, u moderno vrijeme, Banjaluka njeguje sve tekovine demokratije i sloboda građana i na to smo ponosni - rekao je Stanivuković.

Istakao je da su za slobodu poginule hiljade stanovnika Banjaluke.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je 77. godišnjicu oslobođenja Banjaluke.

- Ponosan sam na naše prijateljstvo koje traje decenijama. Siguran sam da su Banjalučani ponosni na svoju slavnu istoriju, a koja nas obavezuje da budemo dostojni naše djece. Treba da razumemo da je neko dao život da bi mi ponosno stajali ovde - kazao je Vučević.

Dana grada Banjaluka je 22. april, ali je zbog vaskršnjih praznika, proslava odgođena za danas.

Svečana akademija biće održana večeras u 19 časova u Banskom dvoru.

Akademiji će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Najznačajnija nagrada „Ključ Grada“ sa poveljom Počasni građanin biće uručena odborniku Marinku Umičeviću koji je i tehnički direktor Fabrike obuće Bema.

Zlatni grb grada Banjaluka ove godine dobiće ugledni profesor i književnik Miljko Šindić, Kamerni hori Banjalučanke, Banjalučko studentsko pozorište, odbojkaš Odbojkaškog invalidskog kluba Borac, Stevan Crnobrnja, te posthumno lingvista Milorad Telebak.

Dobitnik plakete „Sestre Gajić“ je Servis centar Dajte nam šansu – Zvjezdice.

Plakete grada Banjaluka biće uručene Vladimiru Đukanoviću, Draganu Banjcu - posthumno, Radosavu Banjaninu, Vladimiru Brankoviću, Dušku Vejnoviću, Srđanu Radojkoviću, Miroslavu Margetiću, Kulturno-umjetničkom društvu Čajavec i Dušku Tadiću.

Nagrada grada Banjaluka - mladima pripašće je Luki Jovetiću, Marku Romiću, Nikoli Bojiću, Angelini Dulić, Udruženju Glas Republike i Pavlini Radovanović.

U čast Dana grada, pored tradicionalnog svečanog prijema za delegacije i svečane akademije, na šetalištu kod Gradske uprave biće održan koncert Rok simfonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana