Četiri škole i đački dom pod istim krovom

Jana Kezić
Foto: Srna

BANjALUKA - Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković i direktori srednjih škola pokrenuli su inicijativu za izgradnju srednjoškolskog centra na lokaciji Poljoprivredne škole, u okviru kojeg će biti smještene četiri škole, Građevinska, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička, Politehnička, Poljoprivredna, kao i novi đački dom.

Ninković je juče kazao da je pokrenuta inicijativa, odnosno da je reaktivirana ideja koja, kako je naveo, već tri godine stoji na stolu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

- Ne znam da postoji idejno rješenje, ali mi je drago da je to pokrenuto. Prije tri godine mladi socijaldemokrati, a jedno od njih je i današnji potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, pokrenuli su tu inicijativu, uputili je resornom ministarstvu i odjeljenju u Gradskoj upravi - rekao je Ninković. Ovu inicijativu, kako kaže, žele da upute gradonačelniku. Ninković navodi da je SNSD 2020. pokrenuo izmjenu regulacionog plana te su stvoreni svi uslovi za izgradnju srednjoškolskog centra u kompleksu Poljoprivredne škole.

- Najugroženiji je objekat đačkog doma, koji bi gradili, jer u njemu djeca borave 24 časa - rekao je Ninković te dodao da Građevinska i Politehnička škola nemaju svoje objekte i da bi na ovaj način trajno bilo riješeno ovo pitanje.

- U sklopu srednjoškolskog centra bile bi četiri škole i đački dom. Cilj je da ovi objekti budu fizički odvojeni, ali da imaju i zajedničke sadržaje, kao što je sala za fizičko - kazao je Ninković. Dodao je da je na raspolaganju 50 dunuma zemlje.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević kaže da je ova škola smještena u montažnom objektu izgrađenom 1969. u kojem su uslovi katastrofalni.

- Nama u školama nije bitno ko će dati inicijativu i kako će se doći do novca, ali ćemo biti zahvalni svima koji to na pravi način urade - rekao je Spasojević.

Inicijativu podržava i direktor Poljoprivredne škole Bojan Bakal.

- U okviru centra bio bi smješten i đački dom, bilo bi olakšana i praktična nastava. Poljoprivredna škola godinama ulaže u poboljšanje praktične nastave i spajanje teoretskog i praktičnog dijela - kaže Bakal.

Iz Gradske uprave odgovaraju da su prije nekoliko mjeseci iskazali jasnu namjeru da grade srednjoškolski centar.

- Već je urađeno idejno rješenje prema kojem bi u okviru ovog kompleksa bila riješena izgradnja četiri škole, Građevinske, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke, Politehničke i Poljoprivredne škole. Osim toga planirana je i izgradnja đačkog doma, amfiteatra i fiskulturne sale - kažu u Gradskoj upravi. Objasnili su da je idejnim rješenjem predviđeno da svaki objekat bude nezavisna jedinica i da imaju pristup sa zajedničkog trga.

- Školske zgrade projektovane su po principu zatvorenog bloka sa unutrašnjim dvorištem, koji će omogućiti privatnost i siguran boravak djece unutar svake škole zasebno. Ovakav koncept školskih objekata omogućava veću frekvenciju upotrebe i iskorištenosti prostora - naveli su u Gradskoj upravi.

Matura

Ljubo Ninković kaže da niko nema ništa protiv ideje da bude pomognuto maturantima, ističući da je traženje podataka maturanata nepotrebno i izrazio bojazan da oni mogu biti zloupotrijebljeni.

- Predlagali smo da bude raspisana javna nabavka i da objektima u kojima maturanti slave budu uplaćeni iznosi - rekao je Ninković. Spasojević je naveo da podržava svaku inicijativu u korist učenika.

- Kao odgovorni ljudi ne možemo da šaljemo podatke maloljetnih učenika. Uvažavamo gradonačelnikovu inicijativu ako je dobronamjerna. Tradicionalno maturske proslave se organizuju u hotelu “Bosna”, zašto ne budu uplaćena sredstva tamo? - kaže Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana