Pokrenuta akcija "Banjaluka je prijatelj" za pomoć područjima pogođenim poplavama

Katarina Šaponja
Pokrenuta akcija "Banjaluka je prijatelj" za pomoć područjima pogođenim poplavama

BANjALUKA - Grad Banjaluka će, uz podršku Crvenog krsta, pružiti svu potrebnu podršku područjima koja su pogođena poplavama u BiH.

Istakla je ovo savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo i navela da su pokrenuli akciju "Banjaluka je prijatelj", koja počinje danas i trajaće do 16. oktobra.

- Pratićemo potrebe u narednih sedam dana, te ukoliko poslije toga bude potrebe akcija će biti nastavljena. Skupljaćemo sve ono što je ljudima potrebno poput novca, odjeće i hrana - rekla je Šukalova.

Kako kaže, svi koji žele da pomognu mogu donacije da dostave u Vatrogasni dom kod MUPa RS u Banjaluci.

Segretar gradske organizacije Crvenog krsta Željkica Ilić, istakla je da su prioriteti voda za piće, kabanice, čizme manjeg broja, lopate, higijenski paketi, dezinfekciona sredstva, sredstva za čišćenje, građevinske rukavice, građevinska kolica, lampe i svijeće.

- Društvo Crvenog krsta križa BIH otvorilo je žiro račun kako bi se prikupila novčana sredstva za ugrožene. Naša misija je da pomažemo ljudima - istakla je Ilićeva.

Predstavnik Civilne zaštite, Dragoljub Vukajlović kazao je da je Hidrometeorološki zavod uputio upozorenje na olujno nevrijeme i jake kiše, što će otežati službama spasavanja na terenu.

- Član smo međunarodnog projekta koji finansira Vlada Švajarske i Ujedinjenih nacija, te smo u drugoj fazi tog projekta shvatili  da nam je neophodna pomoć mnogih stručnjaka kako bi se slične katastrofe spriječile, zbog čega smo angažovali pojedine profesore sa fakulteta - rekao je Vukajlović.

Akciji se, kao pojedinac, priključila i Sandra Kozić, kako bi pomogla u prikupljanju pomoći područjima pogođenih poplavama i klizištima.

Svi građani koji žele doprinijeti ovoj akciji i pomoći unesrećenima, uputstva imaju na sljedećem linku https://rcsbh.org/index.php/sr-rs/aktuelnosti/207-pomoc-stanovnistvu-pogodenom-poplavama-oktobar-2024 .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana