Pokemone lovili po Banjaluci, a samo rijetki i ulovili

V. Popović, M. Kelečević
Pokemone lovili po Banjaluci, a samo rijetki i ulovili

Banjaluka - Planetarno popularna igra "Pokemon Go " okupila je oko 50 najvjernijih fanova u parku "Mladen Stojanović" u grupnom lovu na ova mistična bića, iako je na "Fejsbuk" stranici, koja je organizovala događaj, svoj dolazak potvrdilo oko 1.500 igrača.

Lov i za one prisutne nije bio naročito uspješan, jer su se pokemoni, po svemu sudeći, skrivali na drugim mjestima. Kao objašnjenje za mali broj prisutnih, ali i za slab ulov, igrači vide u lokaciji. Kažu da se pokemoni pojavljuju tamo gdje je dobar protok interneta i veliki broj "gugl" naloga te da bi možda bolje bilo da je lov organizovan na Trgu Krajine ili u parku "Petar Kočić".

Grupice od po tri ili više članova, uglavnom dječaka i tinejdžera, koje su se u srijedu uveče konstantno kretale s jednog kraja parka na drugi, u pokušaju da uhvate pokemone, isticali su se među šetačima, rekreativcima. Iako rijetki, mogli su se vidjeti i stariji igrači, roditelji koji su šetali sa porodicom i jedno oko držali na djeci, koja su se vozila na biciklima ili u autićima, a drugo na telefonu.

Džulija Trikić (14) se pohvalila da je na putu do parka uhvatila jednog pokemona, ali da u parku nije nijednog.

- Stalno igram igru kad hodam po gradu ili kada me baka pošalje u prodavnicu. Ne prestajem dok ne potrošim bateriju na telefonu - navela je Džulija.

Objasnila je da joj se igra sviđa zato što ne mora da sjedi u kući uz kompjuter.

- Prije sam mnogo vremena provodila ispred kompjutera, a sada puno šetam po gradu - kazala je Džulija i dodala da je njen vjerni pratilac u lovu mlađi brat Luka.

Luka je rekao da igra ima i mane te da je najgore kada pokemon pobjegne.

- Što je veći nivo to je teže uhvatiti pokemona i desilo mi se da pobjegne, a to nije nimalo lijepo - rekao je Luka i dodao da je u svom dosadašnjem lovu našao pokemone kod crkve, ali i u prodavnici.

Nemanja Petrović (18), koji je sa pet drugara došao u lov na pokemone, smatra da je poenta ove igre druženje.

- Podstiče nas da izađemo van, da upoznajemo nove ljude, jer je ovo i igra koja se igra u timovima, a u grupi ne moraju biti ljudi koje poznaješ od ranije - kazao je Petrović.

Dodao je da igru igra sedam dana i da je za to vrijeme sakupio oko 120 pokemona.

- Otkrio sam je na internetu i odmah sam se zaljubio u nju. Prije sam gledao te crtane i od djetinjstva sanjam o skupljanju pokemona - kazao je Petrović.

Koristeći se GPS navigacijom na android telefonskim i tablet uređajima, "Pokemon Go" stvara mapu u igri koja se temelji na lokaciji na kojoj se igrač nalazi, u ovom slučaju u Banjaluci. Oni koji love pokemone moraju da hodaju po gradu da bi ih pronašli. Oni se uglavnom kriju u kulturno-istorijskim i drugim znamenitostima grada.

Radoznali i novinari

Okupljanje igrača privuklo je medijsku pažnju, pa je park vrvio od velikog broja novinarskih ekipa. Osim novinara, koji su bili "u lovu na igrače", bilo je i onih koji su iz čiste radoznalosti došli u park da vide kako izgleda taj lov.

- Nisam hvatala pokemone, ali rado bih probala. Izgledaju mi simpatično, posebno za mlade - rekla je Banjalučanka srednjeg doba Ivanka Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana