Pojedinačna karta skuplja za 0,20, mjesečna do 3,90 KM

Vesna Popović
Pojedinačna karta skuplja za 0,20, mjesečna do 3,90 KM

Banjaluka - Pojedinačna karta za gradske autobuske linije od 1. februara biće skuplja za 20 feninga, dok će cijena mjesečne karte biti viša od dvije do skoro četiri marke.

Potvrdio je to vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

- Sa prevoznicima je usaglašeno da će pojedinačna karta umjesto dosadašnjih 1,40 KM iznositi 1,60 KM. Još nije potpisana saglasnost za povećanje cijene karata, ali grad pristaje na ovoliko poskupljenje - objasnio je Sandić.

Dodao je da se kao novina uvodi cjelodnevna karta za sve gradske linije, koja će koštati pet KM.

- Prevoznici su tražili da ona košta šest maraka, ali to nismo mogli prihvatiti. Vjerovatno će u tu kartu biti uključene i neke prigradske linije, kao što je ona za Kuljane - kazao je Sandić.

Istakao je da se cijene mjesečne karte za penzionere, članove porodica poginulih boraca, te invalide prve i druge kategorije neće mijenjati, te da one ostaju 13 KM.

- Radnička mjesečna karta će umjesto dosadašnjih 36,5 biti 39,5 KM, a studentska i učenička će poskupjeti sa 26,10 na 28 KM - naveo je Sandić.

Jedinstvena mjesečna radnička karta za sve linije trebalo bi umjesto dosadašnjih 51,10 da košta 55 KM, a jedinstvena studentska i učenička umjesto 35,9 iznosiće 38,5 KM.

- Kada je u pitanju prigradski prevoz i tu će doći do povećanja cijena, ali još treba da se usaglasimo sa prevoznicima kolike će te korekcije biti na pojedinim grupama linija - rekao je Sandić.

Direktor "Bočac tursa" Slobodanka Marčeta je kazala da Gradska uprava prevoznicima nije dostavila zvaničan odgovor o ovom pitanju.

- Pregovori i dalje traju. Predložili smo određeni cjenovnik, a Gradska uprava je neke stavke prihvatila, a neke umanjila - istakla je Marčeta i dodala da je povećanje cijene karata neophodno, jer su cijene goriva skočile, a očekuje se i nova akciza na gorivo.

- To znači da će troškovi još više porasti - rekla je Marčeta.

Autobuski prevoznici su sredinom decembra prošle godine uputili na adresu grada zvaničan zahtjev za povećanje cijene karata. Tražili su da cijena pojedinačne karte bude povećana sa 1,40 na 1,60 KM, a mjesečnih karata za osam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana